epidemija koronavirusa

Čeka se odobrenje EU za treću dozu, Capak otkrio koje skupine su prve u planu: 'Imamo sve pripremljeno'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 18:51
  • Objavljeno 14.09.2021 u 18:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Vrijednost COVID potvrda za cijepljene mogla bi se produžiti sa sadašnjih devet mjeseci na godinu dana. Hoće li to doista biti tako, znat će se do kraja mjeseca. Što se tiče treće doze, šef HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako su napravili listu prioriteta za cijepljenje trećom dozom, ali da se čeka preporuka Europske agencije za lijekove.

Capak je za Novu TV rekao da je vrlo vjerojatno da će se Covid potvrde produžiti. 'Vrlo je realno da ćemo mi to produžiti na dulje od devet mjeseci. Za sada nemamo studija koje pokazuju da bi s devet mjeseci trebali stati, da bi to bio nekakav 'end point' nakon čega bi trebala biti treća doza. Europska agencija za lijekove se još uvijek nije očitovala o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer. I EU generalno konzervativno gleda na treću dozu, tako da mi imamo sve pripremljeno da ako se pokaže da bi to bilo korisno za naše pacijente, za ljude koji su se cijepili prije više od osam mjeseci - da to pokrenemo. Mi smo napravili dokument koji je preliminarni provedbeni dokument sa prioritetima za cijepljenje trećom dozom. Ali čekamo da vidimo što će EU agencija za lijekove reći o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer. To bi onda bilo samo za Pfizer.', kazao je Capak.

Za cijepljenje s trećom dozom se čeka evaluacija EMA-e. 'U svakom slučaju vjerojatno će se krenuti makar za imunokompromitirane i one za koje se zna da ne mogu razviti adekvatan imunološki odgovor. Dakle, za imunokompromitirane i starije osobe, a ovo ostalo ćemo odlučiti nakon što vidimo evaluaciju', rekao je.

'Mi smo započeli razgovore o proširenoj uporabi COVID potvrda, još u šestom, bili su tada prisutne i kolege iz drugih ministarstava, Fuchs i Aladrović. Kada će se uvesti i hoće li se uvesti, to još definitivno ne znamo, ali u svakom slučaju smo odlučili napraviti taj prvi korak. Zdravstvo je odlučilo i ministar Beroš da idemo s tim prvim korakom da za sve zdravstvene djelatnike bude obvezna COVID potvrda. Kuda će to ići, to je teško predvidjeti', kazao je Capak.

'Sasvim sigurno će to jedno vrijeme biti besplatno za one koji se žele testirati, a nisu se cijepili, a nakon toga će se to morati ukinuti, morati će plaćati sami testiranje', kazao je Capak, dodavši da bi besplatno moglo biti oko mjesec dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!