NENAPLAĆENA POTRAŽIVANJA

'Carina mekša što je granica južnija'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.02.2009 12:22
  • Objavljeno 12.02.2009 u 12:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Saborski su klubovi danas u prvom čitanju pozdravili prijedlog Zakona o carinskoj službi, no i upozorili da Carinska uprava već godinama bilježi visoka nenaplaćena potraživanja

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić uvodno je obrazložio da je riječ o usklađivanju s europskim direktivama.

Zakonom bi se trebao pospješiti rad carinske službe, jasnim utvrđivanjem prava i odgovornosti carinskih službenika.

Detaljno su razgraničeni poslovi Carinske uprave i Središnjeg državnog ureda, a povećane su ovlasti carinika u kontroli svih vrsta prijevoza i prometa, kako bi borba protiv carinskih prijevara i krijumčarenja bila što uspješnija.

Zakon je predvidio donošenje pravilnika za unutarnji nadzor i osnivanje disciplinskih sudova, a Marić je naglasio da je riječ o mjeri planiranoj kroz Strategiju suzbijanja korupcije.

Iako je pozdravila osuvremenjivanje propisa o carinskoj službi, Nadica Jelaš (SDP) podsjetila je da Državni ured za reviziju već niz godina upozorava na visoka nenaplaćena potraživanja Carinske uprave, koja su krajem 2007. iznosila 3,7 milijardi kuna.

"Tim bi se novcem u cijelosti uplatio nedostajući temeljni kapital HBOR-a, čime bi se pomoglo gospodarstvu u recesiji", kazala je Jelaš, podsjetivši da je Vlada odbila SDP-ov prijedlog antirecesijskim mjera, uz obrazloženje da unutar proračuna ne može naći uštede za HBOR.

Jelaš tumači da su visoka nenaplaćena potraživanja nastala dijelom zbog nelikvidnosti, ali i zbog neujednačene carinske prakse, po kojoj je, kaže, "granica mekša što je južnija".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi