stožer civilne zaštite

[FOTO] Božinović objavio detalje: Mjere se produžuju do 31. ožujka, ali mijenja se dio mjera stožera za kulturne i sportske događaje na otvorenom

12.03.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Stožer je na konferenciji za medije iznio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Očekuje se kako će se postojeće mjere koje su na snazi do 15. ožujka - produžiti, a bit će predstavljena i serološka studija o koronavirusu

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba, objavio je ranije Nacionalni stožer, a podaci su izneseni i na press konferenciji.

Postotak pozitivnih u testiranima je 13,8 posto, rečeno je na press konferenciji. Što se tiče preminulih, prosjek godina je 77,5.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je prije tjedan dana bilo 590 novoovoljelih, a tjedan dana prije 505. 'Ovaj tjedan imali smo 3147 novooboljelih, 2489 je bilo prošli tjedan, što je povećanje za 26 posto', kazao je Capak.

Po 14-dnevnoj incidenciji na sto tisuća stanovnika najbolje stoji Istarska, a najgore Dubrovačko-neretvanska županija. Primorsko-goranska županija ima najvišu sedmodnevnu incidenciju. 'Imaju puno mikrožarišta zbog druženja. bilo je toplo vrijeme. Imaju manje oboljelih starijih od 65 jer su se većinom cijepili, imaju već broj oboljelih djece školske dobi', rekao je.

Po incidenciji u EU Hrvatska je na sedmom mjestu. Najveću incidenciju ima Češka. Po mortalitetu smo 18. u EU, rekao je Capak

Capak je kratko pokazao rezultate serološke studije. 'U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela IgG što je bilo 2,2 posto, a u drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG što je 25,1 posto. To je jedna četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj. Od početka kad smo krenuli s 250 seruma koji su nam pristizali da je tak postotak isti. Kada smo uzeli djecu mislili smo da će postotak pasti, ali je udio pozitivnih među djecom 19,2 posto, velik je. Imamo ravnomjernu raspodjelu među svim dobnim skupinama, najmanje kod osoba starijih od 70 i mlađih od 10 godina', rekao je Capak.

'Analiza je pokazala da oni koji su bili pozitivni na IGG, nešto više od 70 posto ima antitijela', rekao je.

Šef stožera Davor Božinović izvijestio je o mjerama. Kazao je da će Stožer danas donijeti 4 odluke - o okupljanjima, javnom prijevotu, radu trgovina i o prelasku preko granica. 'Radi se o odlukama koje se primjenjuju u cijeloj Hrvatskoj, a produžuju se do 31. ožujka. Uglavnom su sve epidemiološke mjere ostale iste, jedino što je najveći dopušten broj osoba na kulturnim događanjima HZJZ moći povećavati i smanjivati u svojim preporukama. Neće se morati čekati odluka Stožera, nego HZJZ može ovisno o situaciji u tom slučaju mjere postrožavati ili olakšavati. Omogućit će se uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša.', rekao je Božinović.

Što se tiče odluka na lokalnoj razini, produžuju se mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za dva tjedna. 'Očekujemo od lokalnih stožera, posebno onih koji imaju izražen rast, da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom situacijom', rekao je Božinović.

Capak je odgovarao i na pitanja o AstraZeneci. 'U Hrvatskoj nismo dobili spornu seriju tog cjepiva. Nismo imali grupiranje tromboembolijskih događaja i za sada nastavljamo s cijepljenjem AstraZenecom', rekao je Capak. Pojasnio je da Hrvatska i inače ima tromboembolijskih događaja u prosjeku jedan u jednom tjednu, sa smrtnom posljedicom.

Govorio je i o isporuci cjepiva AstraZenece. 'Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti. To nas čini nesretnima', kazao je Capak.

Kazao je da zabrinjava informacija da je Johnson&Johnson, kojeg je jučer odobrila EMA, potpisao ugovor s američkom vladom da se prvo ispune zalihe za SAD.

'Puno smo očekivali od sjednice od prije dva dana gdje je EMA raspravljala o primjeni jedne doze cjepiva u općoj populaciji i kod osoba koje su preboljele covid. Zaključak je da niti za jedno niti za drugo nema dokaza da se donese takva odluka. Neke zemlje su takvu odluku donijele, raspravljamo o tome i čim dođemo do zaključaka ćemo o tome obavijestiti', rekao je Capak.

  • +11
Stožer civilne zaštite RH objavio rezultate istraživanja o antitijelima Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Šefica klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić komentirala je izjavu jednog gradonačelničkog kandidata da će otvoriti tvornicu cjepiva. 'Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu RH jer time osigurava stratešku poziciju ali i otvaranje prema drugim kompanijama što su učinile brojne druge zemlje', rekla je Markotić.

Božinović je govorio i o covid putovnicama. 'Iduću srijedu će Komisija izaći s prijedlogom komunikacije oko koje će se morati složiti države članice vezano za način kako bi se koristilo ono što se zove digitalna zelena propusnica koja bi uključivala i podatke o cijepljenju osobe i preboljenoj bolesti covida-19, kao i podatke o testiranju. To je sad još uvijek nešto oko čega se vode razgovori, tako da sam siguran da unatoč tome što svi razumiju nužnost da se takvo što na razini EU dogovori, da će biti različitih tumačenja i pogleda ovisno o članicama. Što se tiče velikih događaja, mislim da je malo prerano. Znam da bi u ovoj situaciji svatko volio planirati unaprijed. U ovom trenutku za ove trendove koji postoje sa širenjem korone i u RH i u Europi, nisam siguran da postoji itko tko može reći za mjesec ili dva da će situacija izgledati ovako pa da se slijedom toga može napraviti ili potpisati ugovor. Ono što vidimo i pratimo, izlazi sve više studija u međunarodnim časopisima pa i medijima o utjecaju velikih okupljanja na širenje korone. Vidjeli ste i neke pilot projekte koji su rađeni u Njemačkoj i Nizozemskoj gdje su okupili mlađu populaciju u dvoranama, organizirali koncerte. Preliminarni rezultati su objavljeni, neki se čekaju. Ono što se može zaključiti, za svaki događaj se može prirediti epidemiološki okvir koji uvijek uključuje i dobru ventilaciju, nošenje maski i pjevanje ili plesanje', kazao je Božinović.

Capak je podsjetio da se govorilo o interventnom uvozu nekih drugih cjepiva, ali je rekao da od ruskog proizvođača nisu još dobili traženu dokumentaciju. 'Ruski proizvođač je pokrenuo proces pred EMA-om, što bi nam onda omogućilo da regularno uvezemo to cjepivo', rekao je Capak. Što se tiče kineskog cjepiva, Capak je rekao da se o njemu ne zna puno no da je trenutno u Ministarstvu zdravstva online sastanak s kineskim proizvođačima

'Sve više država u svijetu razmišljaju kako podići samodostatnost kada je u pitanju proizvodnja i cjepiva i lijekova. to je pitanje vremena, a ne da li i koliko ulagati u javno zdravstvo. Svima je jasno da je to jedna od ključnih investicija', dodao je Božinović.

Upitan mogu li brojke ugroziti sezonu, Božinović je kazao: 'Sve će to ovisiti o nama i to o svakome od nas. Kad govorite o sezoni imate naše primorske županije. Brojke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su i bile visoke, naši grafovi pokazuju da je to jedina primorska županija u kojoj se vidi pad. Sve ostale rastu. Što prije osvjestimo da se sad kroz ponašanje svih borimo za što bolju sezonu i turističku promociju Hrvatske, bit će nam svima bolje.'

Capak je govorio i o cjepivu Novavax. 'EU je naručilo cjepivo Novavax, Hrvatska se odlučila, s obzirom da je isporuka planirana tek za četvrti kvartal, naručiti jednu malu količinu, ako će trebati, to ćemo promijeniti. U ovom trenutku smo naručili 50.000 doza', rekao je Capak.

'Nije točno da se to nije uočilo kod drugih cjepiva. Tromoembolija je posljedica bolesti. u prvom valu kada smo imali smrti mladih ljudi, pojavila se tromboembolija. I kod drugih cjepiva se pojavila tromboembolija, no ni kod njih nije dolazano da je to posljedica cijepljenja', rekao je Capak.