koronavirus

Božinović o novim mjerama: Postojeće mjere će se produžiti. Ako bude potrebe za pooštrenjem, žarišta će se gasiti lokalno

10.03.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare govorio je o značajnom rastu broja novih slučajeva zaraze Covidom-19, mogućim novim mjerama, cijepljenju...

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako smo prije tjedan dana imali 747 novooboljelih, a prije dva tjedna 688. Na listi zemalja EU-a Hrvatska zauzima sedmo mjesto. Najvišu incidenciju ima Češka, 1564,7. Bilježimo tjedni rast od 25 posto.

Po kumulativnoj stopi smrtnosti na 18. smo mjestu u EU, a 12,8 posto danas je postotak pozitivnih u udjelu testiranih.

Cijepljeno je preko 209 tisuća osoba, od toga 145 tisuća samo jednom dozom.

Na konferenciji Stožera civilne zaštite najavljeno produživanje mjera Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bilo je 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva te se uglavnom odnose na Pfizerovo cjepivo.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je prošla godina dana od njihove izjave da su 'dva sljedeća tjedna ključna'. 'Kako i tada, tako i danas, sljedeći tjedni su ključni', kazao je. Ta dva tjedna je ono vrijeme koje odgovara inkubaciji bolesti. Posljedice sadašnjih aktivnosti sagledavat ćemo za dva tjedna.

'U prvom i drugom valu naš zdravstveni sustav pokazao je snagu i sigurnost', kazao je i dodao da naš zdravstveni sustav može zbrinuti dio pacijenata iz Češke.

  • +14
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Na pitanje o mutiranim sojevima, Capak je kazao kako su zadnji rezultati sekvenciranja došli krajem prošlog tjedna. Do sada smo primili 429 sekvenciranih rezultata, od čega je 123 britanski soj. Kazao je da je sekvenciranje skupa i teška metoda pa to ne ide tako brzo. U petak očekuju novu tranšu rezultata.

Alemka Markotić kazala je kako je bilo sedam novih bolesnika kojima je sekvenciranjem dokazan britanski soj.

Capak je kazao da je 25 posto ljudi u Hrvatskoj došlo u kontakt s virusom, a da ih 20 posto ima antitijela. Dodao je da bismo do ljeta mogli doseći oko 50 posto imunih osoba u Hrvatskoj.

Na pitanje zašto smo na začelju u Europi po postotku cijepljenja, Capak je kazao da je najvjerojatniji uzrok to da su drugi naručili najviše cjepiva Pfizera i Moderne, a mi AstraZenece, koje je kasnije došlo.

Na pitanje o mogućem pooštrenju mjera pred Uskrs, Capak je kazao da nema posebnog žarišta. 'U splitskom zaleđu, u Imotskom i Sinju među zaraženima ima mnogo onih s istim prezimenima. Ima puno obiteljskih okupljanja', kazao je.

Davor Božinović kazao je da se, kada se govori o mjerama, svakodnevno prati situacija i da nema kao ni do sada naglog zatvaranja ni otvaranja. 'Anticipiramo činjenicu da brojevi rastu. Nema posebnog žarišta, ono se pojavilo ranije u Dubrovniku i županijski stožer je reagirao. To bi bio model ukoliko se pojavi žarište. Do kraja tjedna izaći ćemo s odlukom kojom će se više ili manje produžiti režim mjera od 1. ožujka. Nadam se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru. Morat ćemo se prilikom nekog restriktivnijeg ponašanja više koncentrirati na žarišta, a manje na horizontalnu primjenu u cijeloj državi', pojasnio je Božinović.

'Procijenili smo da možemo ići s određenim mjerama i ta epidemiološka situacija se u međuvremenu pogoršala. Neko ozbiljnije popuštanje mjera se ne razmatra. One se mogu učiniti, no nešto krupnijeg karaktera, mislim da ne', dodao je.

Na pitanje o istragama prekorednog cijepljenja, posebno u KBC-u Zagreb, Beroš je kazao kako je procedura u tijeku. Dokumentacija je opsežna, riječ je o dosjeima tisuća ljudi. Povjerenstvo je iznjedrilo određenu problematiku u 11 zdravstvenih ustanova i naloženo je pokretanje unutarnjeg nadzora.

'O određenim imenima ne mogu govoriti i jasno je da će i ona biti obuhvaćena analizama i da će KBC Zagreb biti zamoljen da odgovori na određena pitanja i tražit će se unutarnji nadzor. Onda će se odlučiti hoće li se pokrenuti inspekcijski nadzor', kazao je Beroš.

Božinović je odgovorio na pitanje o razlici između pogreba Miroslava Tuđmana i Milana Bandića. 'Tu je bilo jasno da su se svi pridržavali mjera na sprovodu Miroslava Tuđmana', kazao je Božinović.

Broj novih slučajeva danas se popeo blizu 1000, što je dvostruko više nego jučer, kada je broj novih slučajeva bio 491.

U posljednja 24 sata zabilježena su 962 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3981.

Među njima je 807 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. Preminule su četiri osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 248.061 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5625 preminulo, ukupno se oporavilo 238.455 osoba, od toga 334 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14.537 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.403.628 osoba, od toga 7499 u posljednja 24 sata.