zlatni standard

Capak objasnio tko će ići na brze testove za koronavirus

30.10.2020 u 20:13

Bionic
Reading

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je situaciju s novim testom na koronu te otkrio kako će se odlučiti koga će se od ljudi sa simptomima podvrgnuti antigenskom testu

'Ti brzi testovi su sada dosegnuli jedan stupanj razvoja, relativno smo ih dobro istražili, znamo njihove prednosti i mane. Ako je netko stvarno pozitivan onda je sigurno pozitivan i na zlatnom standardu - PCR testu.

Ukoliko je netko negativan na brzom antigenskom testu onda ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, nego ako ima simptome, onda ponavljamo test na PCR-u. PCR je još uvijek zlatni standard i negativni rezultat ćemo provjeravati.', objasnio je za Dnevnik Nove TV ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak situaciju s novim testovima za koronavirus.

Capak je napomenuo kako će im prioritet biti osobe koje imaju simptome, njih će testirati na brzim antigenskim testovima jer će im to značajno pomoći u brzini provođenja testova i većem obuhvatu populacije.

Na pitanje čeka li nas gore stanje od ovoga i u bolnicama i sa zdravstvenim osobljem kad krene sezona gripe, Capak odgovara:

'Bit će puno respiratornih problema i bit će to teško razlikovati. Istovremeno će se moći testirati i na gripu i na covid i to će biti značajna pomoć u dijagnostici', poručio je Krunoslav Capak.

  • +7
Zagreb: Parkiralište ZG Velesajma, testiranje građana na Covid 19 Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL