šef hzjz-a

Capak u četvrtak očekuje veći broj novih slučajeva nego danas. Njemački lockdown? To se kod nas ne razmatra

28.10.2020 u 18:18

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da efekt naših mjera još ne možemo vidjeti i kako on očekuje da će one imati efekt

'Nama stalno skaču brojke. To je zato što su brojke velike. Nadamo se da će se krivulja koja je uzlazna, početi izravnavati. To govore matematičke prognoze. Imamo rast dvosruko u odnosu na prije tjedan dana. To je veliki rast, nije eksponencijalni', kazao je.

Na pitanje hoće li Hrvatska za njemačkim modelom, odgovara: Mi epidemiolozi bi vrlo rado još strože mjere. No to su bogate zemlje s financijskim rezervama. Naša Valada mora voditi brigo to tome da smo zemlja čiji BDP ovisi o potrošnji. Njemačke mjere se ne razmatraju. Ako brojke nastave rasti, razmislit ćemo o dodatnim mjerama', kazao je za N1.

Policijski sat? 'Mi jesmo razgovarali i o toj mjeri, ali za sada ju nećemo uvoditi', jasan je Capak. Najavio je kako će sutra brojska novozaraženih biti nešto veća no danas.

  • +2
Zvonimir Šostar i Krunoslav Capak Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Mi smo nastojali mjere dobro iskomunicirati. Možda ima sitnih nerazumijevanja. Građani neka zovu 113 i tko god ima pitanje, može zvati taj broj', dodao je.

O skraćivanju samoizolacije, kazao je da svi od jučer trebaju biti u samoizolaciji deset dana. 'Građani koji izlaze iz samoizolacije trebaju se još neko vrijeme držati mjera', kazao je.