život pod koronom

Capak o tome kada bi moglo doći do popuštanja mjera i kakva će biti pravila na plažama ovo ljeto

16.04.2020 u 19:08

Bionic
Reading

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstva, gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je otkrio kada bi moglo doći do popuštanja mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa

'Još ćemo malo ćemo pričekati i vidjeti što bi se moglo napraviti po relaksiranju mjera', rekao je Capak za RTL Danas.

Istaknuo je da moramo biti uvjereni da se situacija smiruje

'O popuštanju mjera možemo razgovarati tek nakon što pet do sedam dana dana bude padao broj zaraženih što u ovome trenutku nemamo', istaknuo je Capak dodavši da imamo nekoliko domova u kojima je više ljudi oboljelo, što nam onda povećava broj oboljelih.

Planira se i relaksiranje mjera koje bi olakšale funkcioniranje gospodarstva, Capak je podsjetio da ministarstva trebaju napraviti popis mjera koje ljudima najviše smetaju pri obavljanju zadaća na poslu, a onda će epidemiolozi taj popis pokušati staviti u svoj okvir i vidjeti što se od toga može provesti.

Što se tiče priče o dolasku čeških turista ne ljeto koji bi nam navodno trebali spasiti sezonu Capak je kazao da je to moguće, ali naravno ovisi o uvjetima hoće li se i koliko pandemija do tada povući.

'Situacija će se tijekom ljeta vjerojatno poboljšati jer se radi o kapljičnoj infekciji. Ako situacija bude mirna naravno da će se razmisliti o mogućnosti dolasku turista. Važno je i kakva je situacija u njihovoj zemlji jer ne želimo da nam donesu virus', kazao je Capak objasnivši da ni taj turizam neće biti onakav na kakav smo navikli jer će se u hotelima provoditi stroge higijenske mjere. Navodi da, recimo, neće biti velikih skupnih doručaka. Na plažama će se također morati poštivati socijalna distanca. Ipak nije mišljenja da će pravilo socijalne distance trajati godinama.

Vjeruje da je proljeće 2021. neki krajnji, produženi scenarij do kada bi trebali živjeti pod ovakvim posebnim mjerama jer bi do tada trebalo postojati cjepivo ili ćemo steći grupni imunitet.