NE ZNA BROJKE NAPAMET

Capak o (pre)slobodnom protoku turista: Nitko se ne može epidemiološki mjeriti s Hrvatskom. Stvarno?

22.05.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Dok se ministri hvale time da je Hrvatska jedina zemlja u Europi s turističkim gužvama na granicama, na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite postavljeno im je pitanje zbog čega je odlučeno da nema nikakvih mjera opreza prema stranim turistima, pa čak ni onima koji dolaze iz zemalja što nemaju istu epidemiološku situaciju

Hrvatski pristup turizmu u suprotnosti je naime s drugim turističkim zemljama poput Grčke, u koju se turizam vraća 15. lipnja, a sada je na snazi obavezno testiranje i 14-dnevna karantena za sve koji ulaze u nju, te Španjolske, u kojoj također razmatraju samoizolaciju jednom kad se zemlja otvori turistima. Doduše, još uvijek se ne zna kada će to biti, a španjolski premijer Pedro Sánchez kritizira Italiju jer će otvoriti granice europskim turistima tek 3. lipnja. Tisuće Nijemaca, Britanaca i Francuza imaju svoje vikendice i kuće na španjolskoj obali, pa iz njihovih država također dolazi zahtjev za otvaranjem granica. No premijer je neumoljiv.

'Italija ide prebrzo s popuštanjem mjera. Nadam se da će biti sve u redu ondje, ali previše riskiraju', rekao je Sánchez svojim najbližim suradnicima, izvijestio je jučer El País.

Grčka turistička sezona započet će u lipnju, dok će međunarodne čarter linije za popularne destinacije biti uspostavljene u srpnju, kazao je grčki premijer Kiriakos Micotakis. 'Turističko razdoblje počinje 15. lipnja, kada se mogu otvoriti sezonski hoteli', poručio je Micotakis u srijedu. Grčka je vrlo uspješno upravljala pandemijom te je koronavirus, prema trenutnim pokazateljima, potvrđen kod samo 2853 osoba, uz 168 smrtnih slučajeva. Podsjetimo, u Hrvatskoj je potvrđeno 2243 slučajeva zaraze, a umrlo je 99 ljudi. U Hrvatskoj međutim živi nešto više od četiri milijuna ljudi, dok je Grka oko 10,5 milijuna.

  • +7
Koronavirus: Grčka Izvor: EPA / Autor: YANNIS KOLESIDIS

'Napravili smo preporuke za građane koji prelaze hrvatsku granicu o ponašanju u idućih 14 dana u Hrvatskoj. Više puta sam tumačio da se tu radi samo o jednoj stepenici ispod samoizolacije. Osim toga, Hrvatska ima puno bolju epidemiološku situaciju od zemalja koji su nama turistički konkurentne. Ne znam sad napamet brojke konkretno za te zemlje, ali niti jedna od tih zemalja ne može se ni po čemu usporediti s hrvatskom epidemiološkom situacijom', rekao je Capak.

  • +15
Gužve na graničnom prijelazu Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Boris Sćitar