PRESICA STOŽERA

Capak o gužvi u vlakovima i autobusima: Odgovornost nije na epidemiolozima, računamo na svijest građana i vlasnika

18.05.2020 u 14:13

Bionic
Reading

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su dijagnosticirana dva novooboljela od koronavirusa, što znači da je ukupno 2228 pozitivnih, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite. Ukupno je testirano 54.820 uzoraka, od čega 943 u posljednjih 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,06 posto. Već tri dana nema umrlih, taj broj je još uvijek 95. Na respiratoru je deset bolesnika, a 122 osobe su hospitalizirane. Ukupno je 1946 oporavljenih

Po pitanju registriranih gužvi u prijevoznim sredstvima - vlakovima i autobusima, ali i u zrakoplovima - Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) podsjetio je da postoji cijeli niz preporuka o javnom prijevozu.

'Epidemiološka služba nije odgovorna za nadzor nad time da li se organizatori, vlasnici drže toga. Po našem mišljenju, odgovornost treba prelaziti na vlasnike i građane, a ne na epidemiologe. Mi računamo na svijest naših građana i onih koji od toga žive da će organizirati to na način da se koronavirus infekcija ne može prenijeti', rekao je Capak.

Vezano uz zaražene pilote na letu Frankfurt-Zagreb od 2. svibnja, ustvrdio je da se oni najvjerojatnije nisu zarazili od putnika, već 'na neki drugi način'. Još se čekaju rezultati briseva nekih putnika iz tog zrakoplova - osam iz Splita, jedan iz Šibenika, te jedan iz Bjelovara - kako bi svih 105 putnika bilo utvrđeno, a zasad je poznato da je 14 zaraženih.

'Detaljna epidemiološka anamneza za pilote je uzeta, a preko IHR-a ćemo vidjeti ima li još nekih pozitivinih nalaza neđu ljudima s kojima su oni eventualno došli u kontakt tijekom svog normalnog rada. Za devet povratnika iz Švedske znamo da su se zarazili u Švedskoj, jedan putnik se također najvjerojatnije zarazio ranije u inozemstvu, a za dvoje ne možemo biti 100 posto sigurni ali je moguće da su se zarazili u zrakoplovu, ali nismo sigurni jer su također došli iz inozemstva', kazao je Capak.

  • +6
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrančić

Po pitanju popuštanju mjera u školama, pa da se učenici možda i u većem broju vrate na nastavu, rekao je da su u tijeku pregovori s resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Pregovara se o modificiranju određenih elemenata u preporukama, a javnost će biti obaviještena kada se bude znalo više. Hoće li biti više učenika u razredu?

'U ovom trenutku vam ne mogu odgovoriti na to pitanje, jer su razgovori upravo u tijeku', rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se ne zna kada će biti iduća konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Mediji će o terminu održavanje iduće presice biti 'blagovremeno obaviješteni'.