nove mjere stožera

Capak najavio: Produžit ćemo karantenu s deset na 14 dana. Ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji

26.02.2021 u 12:06

Bionic
Reading

U sklopu novih odluka Stožera civilne zaštite RH, gdje se većina odnosi na popuštanje mjera, nalazi se i jedna mjera koja se pooštrava

Naime, kako je izvijestio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, odlučeno je da se produži karantena, odnosno samoizolacija osoba koje su bile u bliskom kontaktu s nekom zaraženom osobom. Capak je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u petak rekao kako će tijekom dana biti objavljene nove upute s indikacijama za testiranje i karantenu, koja će se s deset ponovno produžiti na 14 dana.

'Što se tiče karantene, danas će biti objavljene nove upute s indikacijama za testiranje i karantenu. Vratit ćemo karantenu na 14 dana. Bili smo je skratili iz više razloga, no to ćemo vratiti jer većina zdravstvenih djelatnika je sad cijepljenja, imamo manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji', kazao je Capak na konferenciji za medije.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Podsjetimo, 26. listopada period samoizolacije osobe koja je bliski kontakt zaraženog covidom-19 skraćen je sa 14 na deset, a iznimka su ostale osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih je karantena ostala na 14 dana.