hrvatska u strahu

Nutricionistkinja HZJZ-a opisala moguće znakove trovanja

09.11.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Dubravka Marija Kreković, nutricionistica i voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a, opisala je moguće znakove trovanja

Prvo što se može primijetiti je drukčiji okus pića koje se konzumira. Može doći do pečenja u usnoj šupljini, a jedan od gorih slučajeva je da dođe do krvarenja sluznice usne šupljine, objasnila je gošća u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska".

Napomenula je kako još nemaju saznanja o čemu je riječ, odnosno što je izazvalo probleme kod hospitaliziranih osoba.

'Tekućina ne mora nužno imati i čudan miris. Kad gledate zdravstvenu ispravnost hrane, ona može biti mikrobiološki onečišćena, ali ne mora imati nikakav specifičan okus ili miris. Kiseline i lužine nemaju neki specifičan miris koji bi se mogao odmah prepoznati', kazala je Kreković.

Bočica iz koje je tekućinu popio hospitalizirani pacijent iz Rijeke završila je na vještačenju u Centru za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić". HZJZ je u utorak zaprimio na analizu bočice gazirane vode Romerquelle s okusom borovnice i nara koje su bile istog LOT broja.

Sanitarna inspekcija uzela je određeni broj uzoraka za drugo mišljenje.

'Radili smo analize na metale, određivali smo pH, za svaki slučaj smo napravili analize ostataka pesticida iako se to obično ne radi. Zbog široke analize nama je trebalo puno vremena. Kod mjerenja pH, ta vrijednost koju smo dobili je u uobičajenom rasponu za takva pića. Donijeli smo zaključak da nema nijednog elementa koji bi upućivao da se moglo dogoditi trovanje iz tog područja', objasnila je Kreković.