odobreno iz eu-a

Capak iznenadio javnost: U jednoj bočici Pfizerova cjepiva ima šest, a ne pet doza. To znači da će i cjepivo biti skuplje

15.01.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite šef HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je nove informacije vezane za količinu doza sadržanih u jednoj bočici cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech. Prema tvrdnjama epidemiologa koji na terenu nadziru provođenje cijepljenja, iz jedne bočice cjepiva moguće je navući i više od pet doza, koliko je deklarirano. Čini se da će Hrvatska ipak morati platiti cijenu ove razlike

'Imali smo deklariranih pet doza po bočici. Kolege su nam javljali da su mogli navući i šest, sedam. Tražili smo objašnjenje, Pfizer je rekao da je to moguće. Kako je došlo do toga, pitajte Pfizer. Mi smo Pfizer pitali hoće li rezultati biti isti ako se uzima šest doza. Odlučili su da će to i naplaćivati, a umjesto pet doza naplatit će šest', rekao je Capak.

Nakon što je njegov odgovor izazvao iznenađenu reakciju novinara nadovezala se pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković: 'Neki su imali igle za navlačenje od dva milimetra, a neki od jednog milimetra. Neke zemlje nisu mogle nabaviti manje šprice, mi ih imamo pa od početka možemo navlačiti više', rekla je.

Cjepivo, Moderna i Pfizer Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Kako je ranije javio Deutsche Welle, Europska agencija za lijekove (EMA) 8. siječnja odobrila je izvlačenje dodatne šeste doze iz bočica s cjepivom Pfizer-BioNTecha, nakon što je to početkom ove godine već odobrila Češka, a potom i Njemačka.