koronavirus

Beroša pitali zašto je davao izjavu okružen gomilom ljudi bez maske, on se brani: Bili smo na otvorenom

22.07.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite je na konferenciji za medije u srijedu objavio da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 108 osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1127. Među njima je 143 pacijenata na bolničkom liječenju. Devet je osoba na respiratoru, a dvije osobe su preminule u KBC-u Osijek - jedna 1946., a druga 1945. godište, izvijestio je Vili Beroš, ministar zdravstva

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da nema nekih novih većih žarišta. Najveći broj zaraženih u srijedu je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 40. Istaknuo je da su zaraženi većim brojem povezani s vjenčanjem u jednom selu.

Imamo mali postotak turista koji su se zarazili u Hrvatskoj, to je minorna brojka. 'Većina zaraženih je povezana s velikim okupljanjima, kao što su vjenčanja, krizme, prve pričesti i mature', kazao je Capak, dodavši da je s noćnim klubovima, koji su također mjesta na kojima je veća mogućnost obolijevanja, povezano malo više od 100 zaraženih osoba u ovom novom valu epidemije.

Ministar Beroš je na upit zašto on i skupina koja je bila nagurana do njega danas, kada je davao izjavu, nije nosila maske, kazao da je on bio ispred te skupine i nije vidio zašto nisu stavili maske.

'Maske vjerojatno nisu bile stavljene jer smo bili na otvorenom', kazao je i dodao da se distanca mora održavati.

Capak je potom demantirao i informaciju iznesenu u novinarskom pitanju da je nedavno bio na vjenčanju člana obitelji. 'Odlučno demantiram to - starija kći mi je već udana, a mlađa je studentica i ima 22 godine, pa ne bih da se tako brzo udaje', rekao je.

Potom je riječ uzeo načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'Polovina zaraženih je vezana uz svadbe i druga privatna okupljanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji', kazao je Božinović. Još uvijek prate situaciju i ako budu uvodili nove mjere, one će biti oštrije od onog što se najavljuje. Za sada apeliraju na savjest organizatora okupljanja.

Istaknuo je da su brojke koje imamo danas vezane uz vjenčanja. Nije ih u Stožeru iznenadio porast broja oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i Istarskoj županiji, jer su to poznata žarišta.

  • +13
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ukoliko bude novih žarišta koja epidemiološka struka ne bude mogla pratiti, onda ćemo donijeti i nove mjere. No nastojimo izbjeći taj scenarij', kazao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova kazao je da u ovoj fazi koja je puno kompleksnija nastojimo držati epidemiju pod kontrolom i da s druge strane živimo koliko-toliko normalno te puštamo da gospodarstvo dođe do daha nakon zatvaranja u prvoj fazi epidemije.

Na pitanje o tome da nas je Nizozemska stavila na narančastu listu Božinović je kazao da je odgovornost za turizam na svima u Hrvatskoj. Istaknuo je da je turizam u Hrvatskoj vrlo važna djelatnost i za njegovo funkcioniranje imaju jednaku odgovornost i u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, kao i u Istarskoj županiji. Jer, kako je dodao, povećani broj novooboljelih je u kontinentalnoj zelenoj zoni. Na obali je epidemiološka situacija bolja i novo ministarstvo turizma će nastojati to prezentirati tako.

Beroš je odgovarajući na pitanje o zaraženoj bebi u bolnici Sveti Duh kazao da je majka bila asimptomatska i da se vjerojatno tako zarazila. Govoreći o tome gdje se Ivan Malenica zarazio, Capak je kazao da u ovom trenutku ne znaju.