borba s covidom-19

Capak: Držimo situaciju pod kontrolom

14.05.2020 u 14:15

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, odnosno od početka epidemije 2221, rekla je Maja Grba Bujević na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Broj testiranih osoba je 50.340 , broj umrlih u odnosu na jučer ostao je nepromijenjen - 94. Hospitaliziranih je 146, od čega je sedam osoba na respiratoru dok je broj osoba koja su ozdravile 1850.

'Epidemiloška situacija je jako dobra, broj oboljelih se zadržava na jednoznamenkastoj , broj umrlih među najnižima u svijetu i EU. Nemamo indicija za povratak na staro. Sedam novooboljelih je vezan iz povratak radnika iz Švedske, a jedan slučaj u Zagrebu za koji ne znamo kako se osoba zarazila, ali to ćemo ubrzo doznati. Držimo situaciju pod kontrolom', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje jesu li preporuke HZJZ-a samo preporuke te može li se građane kažnjavati ako, primjerice, ne nose zaštitnu masku kod frizera, načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović je odgovorio da su policijski službenici i inspektori zaduženi za kontrolu provođenja mjera.

'Mi izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigira u ponašanju. Govorimo o velikom broju objekata koje se koriste za uslužne djelatnosti koje, kad bi netko i htio, nemoguće je pokriti inspekcijama', rekao je Božinović.

Govoreći o ulasku turista iz trećih zemalja, što uključuje i one iz susjedne Srbije i BiH, Božinović je kazao da je na razini Europske unije dogovoreno da su ulasci turista iz tih zemalja zabranjeni do 15. lipnja.

Upitan je li stožer razmišljao o reduciranju redovnih medijskih konferencija stožera, Božinović je odgovorio da će stožer razmotriti taj prijedlog. Dodao je da prema Zakonu o javnom okupljanju i epidemiološkim mjerama nema zabrane javnog okupljanja ''ni zabrane prosvjeda u tom kontekstu''.

Na pitanje je li lijek za artritis mogući i lijek za koronavirus Alemka Markotić, ravnateljica bolnice dr. Fran Mihaljević, kazala je da se isprobava nekoliko lijekova.

'Veliki su napori u istraživanju lijekova i cjepiva i kad se cijela svjetska znanost udružila, sigurno ćemo imati prije lijek nego što bi inače imali', rekla je Markotić.

Dodao je da su svi dosad pristigli nalazi testiranja zaposlenika bolnice koju vodi pokazali da nemaju antitijela na koronavirus, što znači da nisu bili zaraženi.

'To govori da su profesionalci i da su se i u privatnom životu ponašali profesionalno', navela je Markotić.