ZBOG PROVALA

Čak 27 Roma iz Hrvatske pred francuskim sudom!

30.09.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Usred polemike o položaju Roma u francuskom društvu, od ponedjeljka se u francuskom gradu Nancyju sudi hrvatskim Romima, njih 27, jer su primoravali djecu na provale u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj

Suđenje je počelo tek nekoliko dana nakon izjava ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa da većina Roma mora biti izbačena iz Francuske zbog 'iznimno drukčijeg načina života'.

Dvadeset sedam optuženih, članova triju obitelji, na kaznenom sudu u Nancyju sudi se zbog urote i suučesništva u stotinjak krađa, koje su 2011. počinila njihova djeca, tada u dobi od desetak godina. Suđenje bi trebalo trajati oko 15 dana, a prijete im kazne do deset godina zatvora.

Djeca su 'osposobljena od najranije dobi isključivo za krađu, nikada nisu upoznala nijednu drugu školu', izjavio je Gregory Weil, zamjenik tužitelja zaduženog za taj predmet.

Nekoliko osumnjičenih krivično se goni i zbog trgovine ljudima pošto je istraga dokazala transakcije među obiteljima u kojima su neka djeca 'posuđivana' za gotovo 100.000 eura. Obrana osporava tu kvalifikaciju i drži da se radi o mirazu u okviru vjenčanja, prema običaju tih obitelji.

Istraga je otvorena početkom 2011., a u rujnu te godine francuska žandarmerija izvela je operaciju širokih razmjera privodeći istodobno više desetaka osoba u Alsace-Lorraineu. Istražitelji su otkrili mrežu, od operatera do koordinatora, popisujući stotinjak provala počinjenih na istoku Francuske, ali i na jugoistoku, te u Parizu, u Belgiji i posebice u Njemačkoj.

Prema optužbi, mjesečna zarada svakog djeteta mogla je doseći 5000 eura, a sve ukupno nekoliko milijuna eura.


Gotovo dvogodišnja istraga otkrila je dobro uhodanu organizaciju čija su djeca radila već u dobi od 11 godina, prema tužiteljstvu.

Osumnjičeni su vodili luksuzan život, posebice u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu je međunarodnom istragom omogućeno otkrivanje kuća 'visoke kvalitete, ponekad čitavih od mramora', opisao je Gregory Weil.

Istragom je identificirana voditeljica te organizacije, 66-godišnja žena koja je uhićena 2. srpnja, zahvaljujući Europskom uhidbenom nalogu, dan nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ona je u pritvoru u Francuskoj i bit će joj suđeno naknadno.