U ČILEU

Čak 172 osobe uhićene u studentskim prosvjedima

29.05.2015 u 21:33

Bionic
Reading

U studentskim prosvjedima u Čileu, koji su se u četvrtak nastavili kasno u noć, uhićene su 172 osobe i ozlijeđeno je 9 policajaca, navodi se u službenom izvješću objavljenom u petak.

Deseci tisuća čileanskih učenika i studenata izašli su na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog školske reforme koju su ocijenili 'nedovoljnom' i osudili policijsku represiju.

Sukobi su izbili pred kraj prosvjeda u središtu prijestolnice Santiaga, napose u okolici Predsjedničke palače Monede gdje su prosvjednici s maskama palili barikade i gađali policiju kamenjem i palicama, izvijestio je AFP.

'172 osobe su uhićene, a devet policajaca je ozlijeđeno', rekao je u petak guverner Santiaga Claudio Orrego.

Predsjednica Michelle Bachelet je 'oštro osudila vandalizam' te 'nasilje, pljačku i uništavanje'.

Čileanski studentski pokret, koji od 2011. traži kvalitetno javno školstvo i korjenitu reformu školskog sustava koji je u velikoj mjeri privatiziran i nepravedan, naslijeđen iz vremena diktature Augusta Pinocheta (1973.-1990.), ocjenjuje školsku reformu vlade nedostatnom.

Čileanska predsjednica nedavno je objavila da će s početkom 2016. besplatno školovanje imati 260.000 najsiromašnijih studenata. Ona se nada da će do koončanja njezina mandata 2018. oko 70 posto studenata najtežeg materijalnog stanja imati pravo na besplatno školovanje.