PORAZNI PODACI

Čak 13 posto srednjoškolaca u depresiji, svaki peti razmišljao o samoubojstvu

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 21:16
  • Objavljeno 30.05.2019 u 21:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Objavljeni su rezultati četverogodišnjeg istraživanja u sklopu kojeg su 1402 učenika praćena od prvog do trećeg razreda srednje škole. Istraživanje je obuhvaćalo ekonomske teškoće u obitelji, psihosocijalne probleme i tijek obrazovanja.

Rezultati su šokantni - 13 posto srednjoškolaca ima ozbiljne simptome depresije, a svaki peti razmišljao je o samoubojstvu, donosi HRT.

'Najviše nas je pogodio podatak o samoranjavanju, naime to pokazuje potrebu mladih da zapravo svoje nezadovoljstvo u osami izraze nanoseći sami sebi bol', govori voditeljica projekta Marina Ajduković.

Pratili su iste učenike tri godine, s godinama su se ti problemi smanjivali, ali ih je do trećeg razreda 50 posto njih još uvijek imalo. Doznali su i koji su uzroci problema.

'Poteškoće sa adaptacijom na školu, krive profesionalne orjentacije, vršnjačko nasilje, nevidljivost i u školi i obitelji', dodaje.

A ta nevidljivost plus problemi mlade dovode do toga da prekinu i srednjoškolsko obrazovanje. Škola i obitelj moraju biti partneri, nažalost u školi je naglasak isključivo na obrazovanju, a odgojna funkcija se negdje izgubila po putu.

Istraživanje pokazuje i to kako među prvašima srednje škole 13 posto mladih počinilo vršnjačko nasilje, a 15 posto nasilje u obitelji i bliskim odnosima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!