SIRENSKI ZOV

Čačić: U Vladi Kosor ni o čemu ne odlučuje

04.08.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić i gospodarski strateg SDP-a Slavko Linić ne vjeruju u iskrenost javnih poziva premijerke Jadranke Kosor da joj pomognu 'savjetom, idejom i prijedlogom' kako bi Hrvatska dobila što bolji proračun za 2010. godinu

Radimir Čačić je uvjeren da Jadranka Kosor uopće ni o čemu u Vladi ne odlučuje. 'Jadranka Kosor nije u poziciji da ju se pita i da odlučuje o bilo čemu. O rebalansu su odlučivali i odlučuju frakcijske borbe u HDZ-u i partner HSS, a rebalans je rađen u korist političkog parazitizma' - uvjeren je Čačić.

Linić smatra da pozivi premijerke Jadranke Kosor na konstruktivan dijalog nisu iskreni. 'To je čista gluma jer oni ne slušaju nikoga i rade po svome, a rade na štetu Hrvatske. Zašto nisu dio naših prijedloga usvojili već kod rebalansa proračuna, kad nas je Ivan Šuker ismijavao i nazivao debilima?

Zašto nas sad ona zove, a Šuker kaže da ne znamo što radimo?' zapitao se Linić kad smo ga zamolili da komentira poziv premijerke Kosor njemu i Čačiću da pomognu u sastavljanju Državnog proračuna za iduću godinu.


Kod rebalansa nisu napravljeni ključni potezi - Slavko Linić

Naime, premijerka Kosor u intervjuu Globusu je izjavila da zbog državne blagajne za 2010. namjerava razgovarati sa svima koji joj mogu pomoći 'savjetom, idejom i prijedlogom' - uključujući i najoštrije kritičare vladine ekonomske politike - SDP-ovog zastupnika Linića i predsjednika HNS-a Čačića.

No, to nije jedini javni poziv Jadranke Kosor opoziciji da pomogne, ona to čini već mjesec dana, ali nikako da ih doista i službeno pozove.

Linić ističe da je njegov posao, kao SDP-ovog zastupnika, da bude konstruktivan u prijedlozima te podsjeća da su SDP-ovci već kod izrade proračuna za ovu godinu htjeli pomoći nizom zakonskih prijedloga.

'Predsjednik naše stranke Zoran Milanović je poručio da želimo pomoći i očito je da nije problem u nama i nama ne trebaju nam javni pozivi. SDP će rado konstruktivno pomoći, ali je molimo da nam ne šalje javne pozive, nakon kojih nas ismijava kad nešto predložimo', poručio je Linić premijerki Kosor.

Ponovno se okomio na ministra financija Ivana Šukera ustvrdivši da se dokazalo da je Šuker neodgovoran i da ne zna što radi, da nanosi štetu i građanima i gospodarstvu, a premijerku poziva da pokaže da može komunicirati s opozicijom tako da posluša, a ne samo sasluša njihove prijedloge.

Čačić podsjeća da su Milanović i on još prije dvadesetak dana od premijerke dobili sličan poziv putem medija, ali do danas nije stigao nikakav službeni poziv. Nakon tih prvih javnih poziva Čačićev je ured Kosoričinom uputio dopis da joj je predsjednik HNS-a spreman izložiti svoje sugestije za izlazak iz krize, ali javili su se samo da potvrde da su ga primili.

Kako je službeni poziv izostao, Čačić joj je poslao otvoreno pismo u kojem je, u 12 točaka, predložio hitne antirecesijske mjere. Priznaje da su kod zadnjeg rebalansa usvojene tri: uvođenje poreza na dividende, zabrana zapošljavanja u javnoj upravi i izvlačenje HAC-a iz financijskog kolapsa kojim generira nelikvidnost u velikom dijelu hrvatskog gospodarstva.

Međutim, Čačić upozorava i da je prijedlog o uvođenju poreza na dividende prihvaćen tek djelomično i samo kozmetički jer je on predlagao da taj porez bude između 70 i 80 posto, a ne vladinih 'smiješnih' 2 do 4 posto.

Kao i Linić i on je uvjeren da kod zadnjeg rebalansa proračuna nisu napravljeni ključni rezovi - za kakve se zalagala i Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta - izostalo je smanjenje političkih rashoda i rasterećenje prihoda građana.