NAKARADNI SUSTAV

Čačić je i u zatvoru bio saborski zastupnik

24.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće u Mađarskoj i tu kaznu i odradio, Radimir Čačić i dalje se vodi ako saborski zastupnik s mandatom u mirovanju. To mu formalno možda i daje pravo da napiše dopis i pošalje ga prema Saboru, no povratak u saborske klupe, tvrde u parlamentu, ne može očekivati

Čačić se još uvijek navodi kao saborski zastupnik s mandatom u mirovanju, jer Mandatno-imunitetno povjerenstvo nema na temelju čega donijeti odluku o prestanku mandata, objašnjava za tportal.hr predsjednica MIP-a Gordana Sobol. Naime, u Sabor još uvijek sa zagrebačkog Županijskog suda nije stigla presuda Čačiću za prometnu nesreću.

'Oni su bili dužni to poslati. No Poslovnik je jasan, jer kaže da mandat prestaje ako je zastupnik pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci. Pretpostavljam da Sud to nakon izricanja presude to nije dostavio, jer tada nije bio u Saboru', objašnjava nam Sobol.

Čačić je pravomoćno presuđen na 22 mjeseca zatvora i tom presudom mandat mu prestaje po sili zakona, slaže se i HDZ-ov Vladimir Šeks. Međutim, podsjećamo ga da Poslovnik Sabora kaže da kada se ispune uvjeti za prestanak zastupničkog mandata, zastupnički mandat prestaje zastupniku na dan kada je odluku o prestanku mandata donio Sabor.

'To je deklarativna odluka. U Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor stoji da mu prestaje mandat ako je pravomoćnom sudbenom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci', kaže Šeks.

Da se primjenjuje odredba da u slučaju izricanja kazne dulje od šest mjeseci mandat prestaje po sili zakona, uvjeren je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Istina je da Mandatno povjerenstvo to nije konstatiralo odlukom, a to je trebalo napraviti ako je dobilo presudu sa zagrebačkog Županijskog suda', kaže Lesar.

Međutim, na sudu, da se zaključiti iz njihovog odgovora na naš upit, ne misle da Saboru trebaju slati presudu. 'Presuda našeg suda, kojom je preuzeto izvršenje mađarske presude, dostavljena je strankama (op.a tužitelj i okrivljenik) sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku time da je istovremeno, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, primjerak presude dostavljen Ministarstvu pravosuđa radi prosljeđivanja pravosudnim tijelima Mađarske. Na taj način sud je postupio u skladu s propisima koji reguliraju materiju dostave kaznene sudske presude', odgovorio nam je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Čačić ne misli ni pokušati aktivirati mandat

Radimir Čačić svjestan je da se u Saboru i dalje broji pod saborske zastupnike, s mandatom u mirovanju, no njega, kako poručuje za tportal, ne misli aktivirati. Naime, kada je donesena pravomoćna presuda Čačić je dao ostavku na sve javne dužnosti i tada je mogao tražiti aktivaciju mandata. Zbog činjenice da mu je kazna bila veća od 6 mjeseci znao je, kako nam poručuje, da od saborskog mandata neće biti ništa. Zbog toga će, dodaje, povjerenje građana tražiti na izborima, kao i uvijek do sad, a ne 'nasilnim' putem. Što se pak tiče činjenice da Sabor bez obavijesti ili suda ili njega samog ne može donijeti odluku o prestanku mandata, Čačić poručuje da neće samoinicijativno ništa slati Saboru i odrađivati njihov posao.



No i kada ne bi bilo pravomoćnosti presude, Sobol nam objašnjava da Čačić ne može aktivirati mandat i po drugoj osnovi. Naime, kada je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, bivši šef HNS-a imao je rok od osam dana u kojem je mogao aktivirati mandat, koji mu je tada bio u mirovanju zbog nespojive dužnosti. Čačić nije aktivirao mandat i time mu je onemogućeno da postane saborski zastupnik.

Takva pravila propisuje Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, no kako bi Sabor donio odluku o prestanku mandata po tim odredbama zakona, u parlament bi trebao stići Čačićev zahtjev za aktivacijom mandata, tumači Sobol.

'Mandatno-imunitetno povjerenstvo nema mandat da donosi odluku bez pisane obavijesti. Kao Mandatno-imunitetno povjerenstvo ne možemo donijeti odluku da mu prestaje mandat ako nas ne obavijesti', kaže nam Sobol.

Drugim riječima, Sabor se trenutačno nalazi u zrakopraznom prostoru i ne može napraviti ništa dok ne dobije 'mig' ili od suda ili od samog Čačića. Sud je, kako sami tvrde, svoje obavio, a sam Čačić govori da u ovom trenutku nema nikakve namjere prema Saboru. No, to je isti čovjek koji je svojedobno rekao da nakon pravomoćne presude odlazi iz politike...