SABOR O INVESTICIJAMA

Čačić dobio novi nadimak - Pipi!

20.09.2012 u 17:09

Bionic
Reading

Saborski zastupnici jutro su započeli raspravom o Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, za kojeg vladajući očekuju da će dati podlogu za investicijske projekte, ali i otvoriti nova radna mjesta

Zakon predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma.

U prvom se redu odnosi na ulaganja 'mikropoduzetnika' od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta.

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto.

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3.000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6.000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9.000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto.

'Ovo je jedan sustav koji je potpuno zahrđao, gdje su sve žile začepljene i mi moramo taj sustav razbijati, netko odluke mora donositi. Ovaj zakon je dobra podloga da se stvari pokreću, ali on sam po sebi naravno neće učiniti puno', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavljajući zakon.

Drugom čovjeku vlade replicirao je HDZ-ov Ante Babić. 'Rekli ste da smo mi destimulirali ljude u Hrvatskoj na ulaganja i da investitori samo štede. Pa tko će normalan investirati u Hrvatsku kada mijenjate poreznu politiku, kada mijenjate porezne stope, kada se retroaktivno nešto oporezuje, kada dolazi do dodatnog oporezivanja dividende, kada dolazi do dodatnog zahvaćanja poreza na dohodak, kada se govori o Zakonu o porezu na imovinu? I što bi investitori trebali napraviti? Pa svatko normalan će štedjeti', kazao je Babić.

Repliku je imao i HDZ-ov Ivan Šuker koji je vladajuće optužio da su zaustavili već započete investicije da su sve namjestili kako bi im štimao proračun. To je na noge diglo i ministra poduzetništva Gordana Marasa, iako nije bio svjestan da može odgovoriti na repliku zastupnika.

'Ispričavam se. Prošlo je devet mjeseci od kad sam bio ovdje pa nisam upoznat s novim pravilima i da mogu odgovoriti na repliku. Replika je uvijek bolja od ispravka netočnog navoda', kazao je Maras.

'Ministre Maras, nemamo uopće ispravka netočnog navoda', poučio je ministra predsjedavajući Nenad Stazić.

Replike zastupnika HDZ-a su se nastavile, ali su bile isprekidane dobacivanjem prvog potpredsjednika Vlade Čačića, zbog čega je predsjedavajući Stazić i njega morao poučiti saborskim pravilima.

'Prvi potpredsjedniče Vlade Čačić, ja vas ljubazno molim. Nalazite se u Hrvatskom saboru, poštujte sve zastupnike. Nemojte dobacivati, imat ćete pravo kao predstavnika Vlade istupiti kada otvorim raspravu u bilo kojem momentu i bilo kojem zastupniku. ali ovdje smo sada u Saboru i ja vas lijepo molim da to imamo na pameti', kazao je Stazić.

Zbog niza dobacivanja u jednom trenutku HDZ-ov Ivan Šuker zatražio je i stanku, te se nakon nje požalio: 'Umjesto da nam govore o Zakonu, prvi potpredsjednik Čačić i ministar poduzetništva Maras pričaju nam balalajke.'
Stigao je i pametan odgovor predsjedavajućeg Stazića. 'Nije moguće pričati balalajke jer je balalajka žičani instrument', rekao je Stazić.

215483,213908,212955,207481
Ipak nakon dobacivanja Čačić je ipak došao na red i odgovorio Šukeru ili kako ga je odmilja nazvao - Šukiju. Poručio da se na njegovom mjestu ne bi javljao, jer je u njegovoj Velikoj Gorici autocesta dogovorena za 3 milijuna eura po kilometru pa se na kraju cijena popela na 12 milijuna eura.

'Ja sad moram na sjednicu Vlade koja je započela prije pola sata, pa će gospođa Tamara na jedan puno nježniji način od mene s vama komunicirati. Znam da čeznete, ali što sad', rekao je Čačić

Upadicu je imao i predsjedavajući Stazić. 'Sa zadovoljstvom moram primjetiti da zastupnici opozicije žale što vi morate otići', sarkastično je dobacio Stazić i barem malo nasmijao zastupnike.

Odgovor je na Čačićeve i Stazićeve riječi imao je HDZ-ov Gordan Jandroković. 'Žao mi je što je Pipi otišao. Tako je lijepo opušteno počeo pozivati zastupnike nadimcima. A, što je? Pa ako je on za njega Šuki, onda je za mene on Pipi', rekao je Jandroković (koji je prema pisanju medija u HDZ-u zaradio nadimak Njonjo).

Na Čačićev odlazak iz sabornice osvrnuo se na početku svog izlaganja i HDZ-ov Domagoj Milošević. 'Žao mi je što je gospodin Čačić morao otići pa ću sada valjda kao Clin Eastwood morati govoriti praznom stolcu', našalio se Milošević.

U ime HDZ-a Milošević je zapravo pohvalio Zakon o poticanju investicija, no nije se mogao složiti s Čačićem da su loši gospodarski podaci rezultat HDz-ove Vlade. 'U drugom i trećem kvartalu 2011., da vas podsjetim, imali smo rast BDP-a i pad nezaposlenosti, a u drugom, a bojim se i trećem kvartalu 2012. podaci su suprotni. Kada bih želio biti maliciozan onda bih rekao da ako niste odgovorni za pad konkurentnosti, niste ni odgovorni za rejting agencije', poručio je Milošević.

S obzirom da zakon definira da poduzetnici moraju vratiti poticaje s kamatama ukoliko ne zadrže nova radna mjesta pet godina, Milošević je imao molbu za vladajuće. 'Ovo vrijeme krize nije vrijeme za rigidan i defenzivan stav prema ulagačima. mislim da je vrijeme da prema potencijalnim ulagačima budemo fleksibilni, da budemo napadački u pokušaju privačenja i domaćih i stranih ulagača', kazao je Milošević.

Vladajuće je prozvao da šire antipoduzetničku klimu, no odgovor mu je stigao od ministra Marasa. 'Postoje jasni pokazatelji što je antipoduzetnička klima i da li su u Hrvatskoj prisutni pozitivni trendovi u poduzetništvu ili nisu. u prvih 6 mjeseci ove godine mali i srednji poduzetnici ostvarili su rast 1,3 posto prihoda. Poduzetnici idu naprijed, ostvaruju određeni rast, 13 tisuća više ljudi je zaposleno u poduzetništvu u prvih 6 mjeseci. Prihodi od prodaje u inozemstvu, izvoz 2 milijarde više, odnosno 10 posto više među malim i srednjim poduzetnicima', rekao je Maras.

Replicirao mu je HDZ-ov Gordan Jandroković. 'Govorite o tome da je za 2 milijarde porastao izvoz malih i srednjih poduzetnika. Pa nemojte reći da je to rezultat vaših mjera. Prvih 6 mjeseci niste imali nikakvih mjera', poručio je Jandroković.