RAZBIJANJE PRAVNOG FAKULTETA

Čabo: Ovo je bio domoljuban čin!

29.01.2013 u 20:34

Bionic
Reading

Bivši tajnik Torcide Pavao Grubišić Čabo (35) nakon 24-satnog ispitivanja u policiji pušten je na slobodu uz kaznenu prijavu za 'uništenje tuđe stvari', pa će se u postupku braniti sa slobode. Čabo je u ponedjeljak navečer banuo na splitski Pravni fakultet i palicom razbio sva stakla na vratima, ormar s izloženim knjigama, jedno računalo i dva monitora te aparat za kavu. Šteta je procijenjena na čak 70 tisuća kuna

'Provalio sam na Pravo, s police uzeo udžbenik iz rimskog prava i pokidao ga, bacio na pod ispred fakulteta. Zašto? Zato što se u našem društvu konstantno krše zakoni, zato što pljačka traje od 1992. godine i zato što se ljudi nikako ne žele probuditi i stati u obranu države za koju su mnogi dali svoje živote', kazao nam je Grubišić Čabo nakon izlaska iz pritvora.

Kaos na Pravnom fakultetu je, kaže, izazvao namjerno: želio je na svoj način upozoriti na 'isti kaos koji se događa na velikoj sceni' i na kršenje zakona od strane moćnika. Direktan povod za akciju je Zakon o strateškim investicijama, no problem je po njemu puno dublji i proteže se od početka devedesetih i privatizacijske pljačke.

'Moj čin je bio izrazito domoljuban! Svi se trebamo trgnuti iz rutine i sivila, prestati biti okrenuti samo prema sebi', pozvao je Čabo. O ispitivanju u policiji i DORH-u te sankcijama koje mu prijete nije želio razgovarati.