rekordne oborine

Butković s Filipovićem i Komadinom: Kako nakon poplave pomoći Rijeci

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 20:13
  • Objavljeno 29.09.2022 u 20:13
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Media servis

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je razgovarao s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom o modelima pomoći nakon poplava u Rijeci

Nakon sastanka u Rijeci, ministar Butković je rekao da je stigao na zahtjev premijera Andrej Plenkovića da se procijeni mogućnost sudjelovanja države u saniranju šteta nezapamćenih poplava u Rijeci.

"Ovoliko količine oborina oborinski sustav ni jednoga grada u Hrvatskoj ne bi mogao apsorbirati. Bitno je da se situacija normalizirala", rekao je Butković.

"Razgovarali smo o mogućnosti unapređenja postojećeg sustava u Rijeci. Sad radimo ovdje niz infrastrukturnih projekata i obnova državnih cesta. Bitno je da se pri tom sagledaju i mogućnosti poboljšavanja sustava oborinske odvodnje i kanalizacije", istaknuo je ministar.

Razgovaralo se i o velikom teretu koji su podnijeli vatrogasci.

"Njihova je oprema dobra, ali država može učiniti iskorak i kroz predviđene novce iz EU fondova pomoći u obnavljanju vozila i opreme, u prvom redu za ovakve situacije", dodao je Butković. Nadležno ministarstvo će pomoći u obnovi škola i dječjih vrtića, dodao je.

Ministar je istaknuo da je tijekom razgovora predstavljeno stanje radova na prometnici D 403 i projektiranja nove željeznice kroz Rijeku. To je projekt željeznice Škrljevo-Rijeka-Jurdani vrijedan 350 milijuna eura, koji će se kandidirati za financiranje iz instrumenta za povezivanje Europe ove godine, rekao je.

Poplava u Rijeci

Izvor: Cropix / Autor: Damir Škomrlj / CROPIX

Ocijenio je da je suradnja s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom jako dobra.

Filipović: Dogodile su se poplave epskih razmjera, zahvaljujem interventnim službama

Gradonačelnik Marko Filipović je izrazio zadovoljstvo spremnošću županije i države da pomognu u sanaciji šteta.

"Dogodile su se poplave epskih razmjera, a interventne službe su reagirale pravovremeno te svima zahvaljujem", rekao je.

Promet gradom se normalizirao od ranog jutra, nastava se u školama se odvijala normalno, kao i rad u vrtićima, dodao je.

Vatrogasci su imali više od 150 intervencija, a najveće štete su na zgradama ustanova za kulturu u Art-kvartu, rekao je. Znat ćemo koliko možemo pomoći kad se sve štete zbroje, zaključio je.

  • +21
  • +18

Poplava u Rijeci

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je voda prodrla u 17 škola širom županije, kojima je Primorsko- goranska županija osnivač.

Samo u Građevinskoj školi u Rijeci se nastava nije održala, a u svim ostalim školama je bila redovna. Naveo je da je, osim u Rijeci, teško stanje s poplavama bilo ponovno u gornjem toku Kupe, pri čemu je vodostaj bio i viši nego u prošloj poplavi. No, Kupa je u opadanju, pa se stanje normalizira.

Komadina je naglasio da ostaju otvoreni za nastavak dobre suradnje s ministrom Butkovićem.   

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!