javnolinijski prijevoz

Butković podržava vozače kao službene osobe, no poručuje: Ne može Vlada povećati plaće privatnicima

27.08.2019 u 15:24

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u utorak, nakon sastanka sa sindikatima vozača javnolinijskog prijevoza, kako podržava njihov zahtjev da vozači postanu službene osobe, ali u vezi povećanja plaća mora sjesti za stol s predstavnicima županija

'Ministarstvo im daje podršku u potražnji statusa službene osobe. Što se ostalih pitanja tiče, tu trebamo sjesti za stol sa Zajednicom županija, koje su po zakonu nosioci cijele te priče, i vidjet kako će se to operativno odraditi', poručio je Butković.

Sindikati vozača autobusa traže sklapanje granskog kolektivnog ugovora koji bi im osigurao povećanje plaća za 10 posto, u protivnom prijete organiziranjem štrajka 9. rujna, na dan početka nove školske godine.

Na pitanje koriste li poslodavci u prijevozu sindikate kao sredstvo pritiska na Vladu odgovorio je kako to ne bi bilo dobro jer sindikati moraju biti neovisni u borbi za svoja prava.

'Ne može Vlada povećati plaće privatnicima, model javne usluge koji stoji u zakonu moramo početi provoditi', naglasio je Butković dodavši kako u postojećem sustavu postoji 'dosta nereda'.

Njegova je procjena da neće biti potrebno još sredstava za subvencioniranje, a županije moraju dostaviti svoje mreže linija, kako bi se utvrdila stvarna potreba i kilometraža prijevoznika na javnim linijama.

  • +34
Štrajk upozorenja vozača Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar je pritom opovrgnuo navode sindikata da je tek jučer zatražio od županija potvrdu o linijama na kojima će se voziti.

'Tražili smo to već nekoliko puta ranije, a neki su podaci već pristigli', kaže Butković.