O ČAČIĆU U SABORSKIM HODNICIMA

Burić: HNS će teško naći takvog 'Supermana'

15.11.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Dan nakon odlaska Radimira Čačića iz Vlade, niti iz redova zastupnika njegovog HNS-a u Hrvatskom saboru nije se mogla dobiti nikakva konkretnija informacija o kadrovskim rješenjima koja će koaliciji ponuditi na pozicijama ministra gospodarstva i vicepremijera. Uglavnom se pozivaju na odluke koje HNS tek treba donijeti

'HNS će na svojim tijelima vrlo brzo donijeti odluke koje će omogućiti Vladi i Saboru rješenja za normalno funkcioniranje Vlade. Jednako tako će donijeti odluke koje će omogućiti normalno funkcioniranje stranke i o tome će javnost vrlo brzo biti obaviještena', kratko je izjavio Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Za IDS-ovca Damira Kajina 'Vlada je jednako stabilna kao što je bila i jučer, a tako će ostati i do kraja mandata'. 'Jasno je da je gubitak Radimira Čačića bolan i za premijera Milanovića i za vladajuću koaliciju, jer će teško naći takvog gromobrana kakvog je imao u Čačiću. Na premijeru je da predloži adekvatno rješenje za preuzimanje resora gospodarstva koji je u ovom trenutku apsolutno najteži', ocijenio je Kajin.

Nakon Zlatka Komadine i Mirele Holy, Radimir Čačić je treći ministar koji odlazi iz vlade Zorana Milanovića. Zastupnik Komadina je takvu situaciju opisao riječima – 'u životu samo mijena stalna jest'.

'Situacija će se premostiti, kao i svaka. Znajući premijera, uvjeren sam da ima sposobnost riješiti takvu situaciju u kratko vrijeme i na relativno bezbolan način. Vjerujem i da će kolege iz HNS-a ponuditi rješenja koja će biti prihvatljiva kako bi, uz što manje promjena i potresa, Vlada mogla nastaviti posao', smatra Komadina.

Dok Komadina ocjenjuje da Čačićev odlazak 'koaliciju nije uhvatio nespremnu', Dinko Burić iz HDSSB-a smatra da je 'Kukuriku koalicija uopće nespremno dočekala dolazak na vlast, iako je davno u Hrvatskoj svima bilo jasno da će doći do promjena'.

'Gledajući rad Vlade u cjelini, a ne samo s ili bez jednog pojedinca, do sada ga možemo ocijeniti visokom razinom bezidejnosti i uhljebljivanja stranačkih kadrova, ali i nespremnošću za hvatanje u koštac sa stvarnim hrvatskim problemima', kaže Burić.

Po njemu, odlazak Radimira Čačića iz Vlade će 'možda značiti manje arogancije i bahatosti iz same vlade, ali to građanima ne znači ništa, jer oni od Vlade očekuju puno veću razinu sposobnosti izlaska iz krize'.

'Ne vjerujem da nikoga tako arogantnog i bahatog neće naći u HNS-u, ali niti bitno sposobnijeg, pogotovo ako se vodi računa o tome koliko je obaveza i funkcija bivši ministar i PP sebi stavio na leđa – kao da je Superman. Jednostavno je bilo nemoguće očekivati da se sve to može raditi', zaključio je Dinko Burić.