RAZORNI VJETAR U DALMACIJI

Bura savila armaturu najvišeg nebodera; Mazzocco Drvar: Za pišljivi metar po sekundi smo izbjegli uragan

03.01.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Kolika je bila snaga noćašnje bure koja je puhala u Dalmaciji, opisala je prognostičarka RTL-a Dunja Mazzocco Drvar napisavši: Malo je nedostajalo da imamo uragan u zadarskom zaleđu

'U drugom dijelu noći bura je pod južnim Velebitom udarala preko 160 kilometara na sat. Žestoko. Dobro raspoloženi Splićani, a znamo da su za vladavine bure Dalmatinci u pravilu dobro raspoloženi, javljaju da im se od bure njišu kuglice na boru. Iza zatvorenih prozora, jasno', piše Mazzocco Drvar na Facebooku.

Naglašava da je srednja brzina vjetra noćas dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h, što je, kaže, iznimno rijetko.

'Bura je po svojoj naravi mahovita i opasna je upravo zbog udara koji su u pravilu dva do dva i pol puta jači od konstante. Međutim, kad vjetar konstantno ima orkansku snagu, on razara', dodaje.

To je 'samo za nijansu, za pišljivi metar po sekundi ili malo manje od četiri kilometra na sat slabije od prve kategorije Saffir-Simpsonove uraganske skale. Malo je, dakle, nedostajalo, da imamo uragan u zadarskom zaleđu', poručuje.

Dalmacija Danas javlja kako je bura savila armaturu budućeg najvišeg nebodera u Hrvatskoj koji se gradi u Splitu. Stanovnici Posedarja kod Zadra ujutro su vidjeli štetu koju je bura prouzročila preko noći. Crepovi su letjeli s krovova i oštetili nekoliko automobila.

  • +10
Snažan udar bure oštetio je nekoliko krovova na obiteljskim kućama u Posedarju Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Zbog orkanske bure u Splitu prekinut trajektni promet

Zbog olujnog vjetra koji od srijede navečer puše na širem splitskom području u prekidu su trajektne, brodske i katamaranske linije, a na državnoj cesti Solin-Klis zabranjen je promet za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupine), doznaje Hina u četvrtak u Jadroliniji i policiji.

  • +2
Orkanska bura raznosila je kontejnere širom grada Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Zbog olujne bure u prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, brodska linija Komiža-Biševo i katamaranska linija Vis-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Rogač-Split.

Bura savinula armaturu budućeg najvišeg nebodera u Hrvatskoj, onog u Splitu Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija Danas

U Splitu bura puše sto kilometara na sat pa su hitne intervencijske službe imale posla od ranog jutra. Vatrogasci uklanjaju pala stabla, tende, rolete i reklame koje su se slomile uslijed jakih udara vjetra. Splitska Javna vatrogasna postrojba rano jutros je gasila požar na Karepovcu, gdje su gorjela odložena drva.

  • +9
Bura rušila borove na splitskom Marjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Duž Jadranske magistrale (DC8) vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti.

Zbog jake bure nastradali i semafori Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL