uobičajeno saborsko jutro

Bunjac: Šeks bi kao Roberspierre rezao glave malim strankama

25.10.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Novi saborski tjedan zastupnici su ponovno započeli stankama. aktualna politička situacija bila je tema o kojoj je željeo govoriti najveći broj klubova

Zbog mogućih izmjena izbornog zakonodavstva koje je u medijima najavio HDz-ov Vladimir Šeks zabrinut je Branimir Bunjac iz Živog zida. Izborno zakonodavstvo je, kaže, veliki problem u Hrvatskoj jer nema zastupljenosti mišljenja glasača, velik broj glasova propada. Neke stranke poput HNS-a i HSLS-a dodao je,  imaju jednaki broj glasova, a različit broj mandata.

'Istaknuti član HDZ-a otkriva prave namjere – ta stranka ne želi demokratizirati izborni sustav, nego uvesti dvostrančje ili jednostanačje, gdje će HDZ biti na vlasti, u oporbi', rekao je  Bunjac.

Spomenuo se i dijaspore. 'HDZ bi prema ideji Šeksa dobivao šest mandata jer se zna da je dijaspora termin za birače iz BiH', rekao je.

'HDZ ne skriva da je cilj eliminirati sve stranke osim HDZ-a i SDP-a - HDZ priprema giljotinu za male stranke - Šeks je kao Robespierre koji će malim strankama rezati glave. Iako gospodin rijetko ima trijezne stavove, informacije koje ima nipošto ne treba zanemariti', rekao je Bunjac.

SDP-ova Sabina Glasovac nakon stanke osvrnula se na apel saveza gluhoslijepih osoba da ih se više ne zaobilazi pri izradi pravilnika o pomoćnicima u nastavi za djecu s poteškoćama. Zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja da uvaži njihov zahtjev, no odgovorila je HNS-ova Marija Puh, kazavši kako nije točno da udruge nisu sudjelovale u izradi pravilnika.

'Žalosti me da se mi ovdje ponašamo kao da smo sami sebi neprijatelji', dodala je.

I HDZ-ova Ljubica Lukačić rekla je da je pravilnik gotov i da će uskoro biti objavljen.

  • +11
Hrvatski sabor 5. sjednicu nastavio dopunom dnevnog reda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na temu aktualne političke situacije stanku su zatražili Most, HNS i GLAS. Zbog promjene izbornog zakonodavstva stanku je tražio Branimir Bunjac iz Živog zida, dok je Željko Glasnović stanku tražio zbog kaosa u zemljišnim knjigama.

HDZ i SDP javili su se pak za stanku zbog položaja gluhoslijepih osoba.

Iako je je bilo najavljivano da će danas doći do dopune dnevnog reda, glasanja o tome ipak neće biti. Podsjetimo, u dnevni red se još uvijek mora uvrstiti inicijativa Mostovog Nikole Grmoje da se dopuni odluka o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, odnosno izabere potpredsjednik povjerenstva i izbaci točka koja se tiče financijskih izvještaja.