OSIJEK PREPOLOVIO SREDSTVA

Buni se samo Udruga Vaga

26.01.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Od ugovorenih iznosa za provedbu svojih projekata 2009. godine osječke udruge dobile su, uglavnom, do 50 posto sredstava, a samo jedna od njih zbog toga se pobunila. Predsjednica udruge Optimalnom težinom do zdravlja – Vaga Danijela Periš ogorčena je ne samo neisplatom nego i odnosom Grada Osijeka, iz kojega se, kaže, nitko nije ni ispričao niti najavio smanjenje sredstava

'Sve aktivnosti smo proveli prema planu. Najzahtjevnije je bilo organizirati predavanja po školama za djecu i roditelje jer se radilo o više od tisuću ljudi. Na kraju smo polovicu aktivnosti financirali privatnim novcem jer smo vjerovali da će nam Grad to vratiti', priča danas Danijela Periš. Vaga je lani organizirala predavanja za djecu u šest osnovnih škola i 12 predavanja za roditelje o prevenciji pretilosti i povezanih bolesti, dvije školske radionice zdravog kuhanja te dvomjesečne vježbe za članove lokalnog sindikata umirovljenika. Periš je ponosna na nabavku kompjutorskog analizatora i posebne vage pomoću koje su izmjerili postotke masti, vode i nemasnog dijela u tijelima 300 ljudi, ujedno im preporučivši kako se pravilno hraniti i vježbati.

'Grad je odobrio 10 tisuća kuna, ali smo dobili samo pola. Nismo dobili ni obavijest niti su nam se ispričali, samo su poslali pismo da moramo dostaviti izvještaj', nezadovoljna je Periš, čija udruga će samostalno poslati prosvjedno pismo Gradu budući da od drugih udruga nije dobila podršku.

S druge strane, u Gradu odgovaraju da se lanjski proračun nije ostvarivao u cijelosti, a ugovor određuje da se i sredstva u tom slučaju smanjuju. 'Predviđeno je da se sredstva isplate u dvije rate. Prije isplate druge bilo je očito da Grad neće naplatiti cijeli proračun pa smo morali smanjiti sredstva udrugama, što i piše u članku 2. ugovora', kaže Margit Zorić, savjetnica za udruge u Gradu. Na tvrdnju Periš da su neke udruge dobivale i više od 50 posto, a neke ne, Zorić odgovara da su pojedini pročelnici odjela donosili odluke o isplati prije nego što je uočen manjak u proračunu, pa se tako i nekim udrugama posrećilo.

Predsjednica Foruma udruga Slavonije Sonja Vuković podržava Periš jedino u ocjeni postupka gradske uprave. 'Činjenica je da je Grad Osijek udruge trebao na vrijeme obavijestiti, a ako ne to, onda barem ispričati se. Međutim, ne možemo podržati pismo Vage, nego ćemo pokušati s Gradom organizirati sastanak i dogovoriti kako da se ovakvi slučajevi više ne događaju', poručila je Vuković i naglasila da ispred Grada moraju doći osobe koje mogu odlučivati.

Osječke udruge ove godine financirat će se s nešto više od dva milijuna kuna. Oko 900 tisuća kuna predviđeno je za sedam područja – ljudska i manjinska prava, demokracija, mladi, okoliš, komunalno-stambena pitanja, gospodarstvo i znanost. Zdravstvenim i socijalnim projektima udruga dodijeljeno je 600 tisuća kuna, a braniteljskim organizacijama 196 tisuća kuna. U odnosu na prethodnu godinu najveći gubitnici su udruge u kulturi – s lanjskih 997 tisuća pale su na 588 tisuća kuna. Mjere štednje uvedene su jer je Osijek prvi put u povijesti 2009. godinu završio u minusu, i to 35 milijuna kuna.