DEBATA O GRČKOJ

Bundestag ogromnom većinom podržao Merkel

Bionic
Reading

U njemačkom parlamentu se danas glasalo o novom tzv. paketu pomoći Grčkoj, trećem po redu. Mediji su predvidjeli burnu raspravu, ali i to da će na kraju većina zastupnika u Bundestagu glasati za 'deal' koji je prošle nedjelje ispregovarala kancelarka Angela Merkel. Tako je na kraju i bilo te je Merkeličina politika prema Grčkoj dobila veliku podršku od 489 glasova, dok je 119 bilo protiv

Prema podacima Agence France Presse, možda će čak 48 zastupnika CDU/CSU iz vladajuće većine kancelarke Angele Merkel glasati danas protiv trećeg paketa financijskih mjera za Grčku. Kako bi se naknadno potvrdilo ono što je Merkel ispregovarala na maratonskom summitu u Bruxellesu, za petak, 17. srpnja, u 10 sati sazvana je posebna sjednica Bundestaga, na kojoj će se raspravljati o tome treba li i kako pomoći Grčkoj te se očekuje da će biti zanimljivo.

Dan prije su frakcije u Bundestagu održale svoje sastanke, a najduže je trajao onaj CDU-a, čak pet sati, nakon kojih se ipak čini da će većina demokršćanskih zastupnika podržati svoju kancelarku, ali nikako svi.

No mediji predviđaju da Merkel može računati na glasove SPD-a i Zelenih, kojima trenutno najviše na živce ide ministar financija Wolfgang Schäuble zbog svojeg inzistiranja na Grexitu i nakon briselskog kompromisa. Ljevičarska stranka Die Linke najavila je da će glasati protiv, jer smatra da ono što je dogovoreno u Bruxellesu, neće nikako pomoći Grcima te da su Merkel i Schäuble značajno oštetili ugled Njemačke u Europskoj uniji.

Za debatu na temu Grčke predviđeno je 185 minuta, a nakon toga se pristupa glasanju.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert otvara ovu posebnu sjednicu Bundestaga. Nakon toga Lammert drži govor u čast nedavno preminulog zastupnika Philippa Missfeldera, koji je umro od plućne embolije 13. srpnja. Missfelder je bio oženjen i otac dviju kćeri, a kao dio frakcije CDU/CSU bavio se vanjskom politikom. Umro je u 35. godini.

Lammert poziva kancelarku Angelu Merkel da izađe na govornicu te joj pritom čestita i današnji rođendan. Merkel dobiva aplauz, a Lammert joj želi puno sreće u savladavanju velikih problema s kojima se mora baviti. Merkel izlazi za govornicu.

Merkel kaže da su protekli dani Europske unije bili među najdramatičnijima koje je dosad doživjela. Poziva zastupnike da razmisle kako bi se oni ovdje u Njemačkoj osjećali da vide umirovljenike kako stoje pred bankomatima i pitaju se kako će preživjeti. 'Euro je više od valute', ističe Merkel i napominje da je EU 'sudbinska zajednica', a euro je simbol europskog ujedinjenja. Nakon toga kritizira Aleksisa Ciprasa, koji je dobio izbore na osnovu međusobno isključivih obećanja, a na spomen grčkog premijera čuju se i povici iz plenuma; očito je da se Cipras zamjerio mnogim demokršćanima. 'Naš cilj je da Grčka ostane u eurozoni', ističe Merkel.

Europa mora imati sposobnost za kompromis, kaže Merkel. Podsjeća da je referendum u Grčkoj rezultirao gubitkom povjerenja europskih partnera prema vladi u Ateni te da je za europsku solidarnost važno biti pouzdan partner. Merkel eurozonu naziva 'zajednicom odgovornosti' i garantira da s njom neće biti moguće uništiti eurozonu. Kancelarka podsjeća da Grexit nije moguć bez želje Grčke da ide u tom pravcu te priznaje da je rezultat briselskog summita težak, ne samo za Grčku nego i za ostalih 18 država eurozone, koje su se obavezale na novčanu pomoć od 86 milijardi eura. To je solidarnost kakva dosad još nikad nije iskazana, smatra Merkel.

Na Merkeličin spomen ministra financija Wolfganga Schäublea, frakcija CDU/CSU demokršćanskog doajena nagrađuje velikim i dugim pljeskom. Merkel čeka da završe.

Merkel završava svoje izlaganje sljedećim riječima: 'Znam da mnogi sumnjaju. Moje je čvrsto uvjerenje da bismo neodgovorno djelovali ako ne bismo probali ići ovim putem.' Moramo omogućiti Ateni da stane na vlastite noge, poručuje Merkel: 'Ovo je odluka za Europu. Činimo to za ljude u Grčkoj, ali i za sve ljude u Njemačkoj.' Merkel dobiva aplauz svoje frakcije, značajno kraći nego što je dobio Schäuble.

Za govornicom je lider opozicijske Die Linke Gregor Gysi, koja je s 10 posto glasova najveća opozicijska frakcija u Bundestagu, kojim vlada velika koalicija CDU/CSU i SPD-a. Gysi započinje s izjavom da su Merkel, njezin socijaldemokratski vicekancelar Sigmar Gabriel i Schäuble počinili najveće pogreške svojih političkih karijera proteklih dana. 'Gospodine Schäuble, žao mi je što to moram reći, ali vi uništavate europsku ideju!', kaže Gysi, te dodaje 'da smo dobili Europu banaka'. Iz vladajućih frakcija mnogi dobacuju Gysiju jer im se ne sviđa što govori, dok mu frakcija Die Linke aplaudira. Gysi kaže da se Grčkoj ukida parlamentarna demokracija, te napominje da se Njemačku u Europi opet percipira kao opasnog hegemona. Grčka je ponižena, a Schäuble je imao namjeru srušiti grčku vladu, što mu ipak nije uspjelo. Gregor Gysi dodaje kako bi i sam glasao za paket mjera da je zastupnik grčkog parlamenta, jer su Grci bili ucijenjeni. Politika Njemačke prema Grčkoj je nesocijalna, nedemokratska i antieuropska.

Za govornicu izlazi vicekancelar i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, koji odmah replicira Gysiju: 'Kad bi sve bilo tako kako vi pričate! Svijet nije crno-bijeli.'
Lider SPD-a hvali suradnju Njemačke i Francuske, koje su zajedničkim snagama došle do kompromisa, te ističe pozitivnu ulogu Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Gabriel uopće ne spominje financministra Schäublea, kojeg frakcija SPD-a ne podnosi, osim što mu indirektno replicira s izjavom da je dosta bilo priče o Grexitu. 'Mi smo partneri Grčke', smatra Gabriel, koji ističe da Grčka ima institucionalne probleme koje ne može riješiti politika štednje. Treba dati podršku novoj vladi u Ateni kako bi se rastočile stare politike i gospodarske elite koje su uništile Grčku. 'I Europa i Njemačka su predugo zatvarale oči pred svim lošim u Grčkoj.', priznaje Gabriel, koji dodaje kako je Njemačka najviše profitirala od europskog ujedinjenja i da svoju moć treba koristiti da pomogne drugima.

Za govornicu izlazi vicekancelar i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, koji odmah replicira Gysiju: 'Kad bi sve bilo tako kako vi pričate! Svijet nije crno-bijeli.'

Za govornicu izlazi liderica frakcije Zelenih Katrin Göring-Eckardt, koja odmah napada Gabriela: 'Pogledajte u što se pretvorio SPD! Stranka s liderom koji nemam nikakvog pravca.' Zeleni smatraju da je treći paket pomoći 'potreban, važan i ispravan'. Nakon toga se kritizira njemačkog ministra financija, koji uništava povjerenje u EU. Göring-Eckardt kaže da je zahvalna što su Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi zaustavili 'njemački put' koji forsira vlada Angele Merkel, te djeluje po principu 'tko je jači'. Göring-Eckardt izdvaja izjavu visokopozicioniranog CDU-ova političara koji je izjavio da su ga 'Grci dosta nervirali', te zaključuje da je to 'i ispod nivoa jednog Varufakisa'. Poručuje da MMF ima pravo i da se mora smanjiti grčki dug ako se želi uspjeti u pomoći Grčkoj. 'Moramo imati vruće srce i hladnu glavu ako želimo spasiti Europu., zaključuje liderica Zelenih.

Najviše prozivani član Merkeličinog kabineta se brani od napada da uništava Europu. Schäuble kaže da smatra kako svi u Bundestagu žele jedinstvo Europe i vjeruju u solidarnost, ali je pitanje kako to prevesti u konkretnu politiku. 'Kojim putem ići a da se stigne?' Doajen njemačke politike, vječiti broj 2, se prisjetio i 1990. godine, kada su Zeleni raspravljali treba li se Njemačka ujediniti, te ističe da je on desetljećima za europsko ujedinjenje. 'Ovo je posljednji pokušaj da se pomogne Grčkoj.', kaže Schäuble.

'Nitko ne poriče da Grčkoj trebaju reforme, primjerice poreznog sustava i onemogućavanja još većeg bogaćenja tamošnje oligarhije, ali ovo što vi ovdje nazivate reformama ništa od toga neće postići.', započinje vatreno supredsjedateljica frakcije Die Linke Sahra Wagenknecht. 'Ovo što radite s Grčkom je sramota!', kaže Wagenknecht i dobiva veliki pljesak svoje frakcije, a nakon toga citira Financial Times koji je objavio analizu o kojoj će nove mjere EU-a izazvati još veći dug i slom gospodarstva u Grčkoj. Grčka je u velikim dugovima od 2010. godine a ono što dužniku najmanje treba su novi dugovi, ističe Wagenknecht i napada Merkel i Schäublea da 'zloupotrebljavaju veliku riječ solidarnost. 'Postoje dva načina da se porobi jednu naciju, oružjem i dugovima.', citira Wagenknecht 'velikog ekonomista Adama Smitha', te naziva to 'tužnom pobjedom'. Predsjednika SPD-a optužuje za raspirivanje niskih strasti, te se pita koliko će dugo još SPD 'podnositi takav jad na svojem čelu'.

Dok Wagenknecht govori, Merkel se igra sa svojim mobitelom, a Gabriel demonstrativno okreće leđa i priča sa zastupnicima svoje stranke. Za govornicu izlazi SPD-ovac Thomas Oppermann i odmah replicira Wagenknecht: 'Kad vas čujem kako govorite, pomislim da je Siriza umjerena.'

Za govornicu je izašao hrvatskoj javnosti poznati Klaus-Peter Willsch, jedan od savjetnika HDZ-a za gospodarski program koji priprema stranka Tomislava Karamarka. Willsch podsjeća da je upozorio kako se Ciprasu i Varufakisu ne može vjerovati te se još jednom profilira kao jedan od najžešćih protivnika politike Angele Merkel unutar CDU-a. Tvrdi da Grci ne žele provesti reforme i da to ne želi njihova vlada, koja u tamošnjem parlamentu tvrdi da je bila ucijenjena. 'To je sve šarena laža', kaže Willsch i dodaje da je 'politika spašavanja unijela zlu krv u Europu'. Poziva sve da glasaju PROTIV. Mnogi zastupnici mu se smiju.

Oko 13,45 sati počinje glasanje u Bundestagu. Prvo će se glasati o tome treba li Grčkoj dati pomoć iz europskog fonda EFSM. Tu su još i dodatni prijedlozi Die Linke i Zelenih, koji vjerojatno neće dobiti većinu.

Ispred zgrade njemačkog parlamenta se održava i mali prosvjed protiv politike Njemačke prema Grčkoj.

Lammert čita rezultate glasanja. Glasalo je 598 zastupnika, a prijedloge Merkel i Schäublea (čije je Ministarstvo financija formalno podnijelo zahtjev za odobravanje politike prema Grčkoj), podržala je velika većina od 439 zastupnika. Protiv je glasalo 119 zastupnika, većinom iz Die Linke, a suzdržanih je bilo 40.

Bundestag je dakle velikom većinom podržao nove pregovore s Grčkom oko trećeg po redu paketa mjera. Prijedlozi Die Linke i Zelenih su odbačeni.