smanjenje poreza

Bundestag će raspravljati o tamponima i ulošcima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2019 08:42
  • Objavljeno 31.05.2019 u 08:42
Njemački Bundestag

Njemački Bundestag

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odbor za peticije njemačkog parlamenta Bundestaga primio je na razmatranje zahtjev skupine koja se zalaže za smanjenje poreza na higijenske potrepštine za žene, javljaju njemački mediji

Peticija, koju je pokrenuo internetski portal Neon i start up Einhorn (Jednorog), sakupila je 81.000 potpisa. U peticiji se traži da se Bundestag pozabavi činjenicom da za higijenske potrepštine za žene, poput uložaka i tampona, vrijedi normalna stopa poreza na dodanu vrijednost od 19 posto, dok za ostale svakodnevne potrepštine vrijedi smanjena stopa od sedam posto.

Menstruacija je neizbježna. Ulošci i tamponi nisu luksuz i ne bi kao takvi trebali biti oporezovani. Visoka stopa PDV-a ide na štetu žena koje svoje menstruacije nisu same odabrale“, stoji u obrazloženju peticije koja je pokrenuta preko interneta.

Inicijatore zahtjeva za smanjenjem PDV-a na tampone i uloške mora saslušati Bundestag.

Zastupnik Bundestaga iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) zadužen za pitanje žena, Marcus Weinberg najavio je podršku ovoj inicijativi.

Njemačko ministarstvo financija je dosad odbijalo promjene pozivajući se na EU zakonsku praksu.

„EU smjernice predviđaju da se na cjelokupnu ponudu higijenskih proizvoda primjenjuje redovna stopa PDV-a i trenutno nema planova da se to promijeni“, priopćilo je ministarstvo financija. Ono je ukazalo na to da se ova stopa odnosi na potrepštine koje nisu tipično „ženske“ poput WC papira ili pelena.

I u Hrvatskoj postoje inicijative za smanjenjem stope PDV-a na uloške i tampone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!