PREZENTACIJA NABAVE MORH-A

Buljević o MiG-ovima: Ako nađemo krivca, neće biti poštede

24.03.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Istraga oko remonta hrvatskih MIG-ova u Ukrajini nije korak ka gašenju hrvatskog borbenog zrakoplovstva, a ako se utvrdi da je bilo krivaca, neće biti pošteđenih, poručio je ministar obrane Josip Buljević u izjavi novinarima nakon javne prezentacije Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2016. na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' prvi put, kao i načelnik Glavnog stožera OS-a RH i general-pukovnik Mirko Šundov, javno govoreći o sumnji da remont borbenih zrakoplova MiG 21 nije izveden kvalitetno

'Držimo se dugoročnog plana Oružanih snaga Republike Hrvatske. Do kraja ove godine nastojat ćemo donijeti odluku o načinu kako ćemo čuvati naše nebo. Sasvim sigurno cijeli moj tim i ja ćemo dati sve od sebe da zadržimo borbeno zrakoplovstvo, a u odluku će biti uključeni i piloti', kazao je Buljević.

Što se tiče najnovije istrage o remontu hrvatskih MIG-ova u Ukrajini, Buljević čestitao je ljudima iz Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) i Vojne policije rekavši da su 'u kratkom roku obavili odličan posao i nastavit će i dalje raditi - ja im daje poticaj da i dalje rade'. Istaknuo je pritom: 'Sve je u rukama Državnog odvjetništva, kojemu su predana sva saznanja i sva dokumentacija.'

RTL Autor: RTL

'I sasvim sigurno neće biti pošteđenih ako se utvrdi da je bilo krivaca, a isto tako ćemo urediti sustav da se to više nikada ne ponovi', poručio je Buljević odgovarajući na novinarsko pitanje tko će odgovarati pokaže li se da je bilo određenih nezakonitosti, uz podsjetnik na to da ovo nije prva istraga i mnogi su mogli provjeriti je li bilo propusta, ali to nisu učinili.

Jedan od njih je i današnji čelni čovjek Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov koji je ranije bio prva osoba u vojnom inspektoratu, no Buljević, uz opasku da ne može govoriti o detaljima istrage,  istaknuo je da vjeruje generalu Šundovu.

Šundov je pak podsjetio da je on za prvog vojnog inspektora 'imenovan 1. studenog 2014. te da inspektorat radi na temelju godišnjeg plana koji odobrava ministar obrane i na temelju odluke ministra obrane o izvanrednom nadzoru'.

'Ja u planu za 2015. koji je odobrio ministar nisam imao zadaću nadzora ovih pitanja, niti je ministar (Ante Kotromanović - op. a.) donio kakvu odluku o izvanrednom nadzoru', istaknuo je Šundov te naglasio da 'nije imao nikakvu službenu informaciju o tome, nikakvu informaciju VSOA-e o tome jer da jest, postupio bi u skladu sa svojim zakonskim ovlastima'.

Što se pak tiče trenutačno prizemljenih MIG-ova, Šundov je na pitanje kada bi mogli poletjeti i što na sve kaže NATO poručio da je 'najvažnija sigurnost letenja i oni će biti prizemljeni dok se ne dovrši istraga'.

'Preostalim raspoloživim kapacitetima u stanju smo izvršavati zadaće koje imamo', ustvrdio je Šundov.