dugotrajni politički zastoj

Bugarski parlament odbacio GERB-ovu tehnokratsku vladu

14.12.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Bugarski parlament odbacio je u srijedu tehnokratsku vladu koju je predložila stranka desnog centra GERB, produbljujući dugotrajni politički zastoj u toj zemlji koja je, kako se čini, sve bliže još jednim prijevremenim izborima

GERB, stranka bivšeg premijera Bojka Borisova koji je vodio zemlju više od desetljeća prije nego što je izgubio vlast 2021. nakon javnih prosvjeda zbog korupcije, pobijedio je na izborima 2. listopada, ali nije uspio osigurati potporu većine u parlamentu za bilo koju funkcionalnu vladu.

Bugarska je u prošlih 18 mjeseci četiri puta održala izbore.

Glasanje parlamenta u srijedu pokazalo je da GERB-ov kandidat za premijera Nikolaj Gabrovski, 51-godišnji neurokirurg bez političkog iskustva, nema potrebnu potporu za vođenje tehnokratske vlade. Osvojio je samo 113 od 240 glasova u parlamentu.

Gabrovski je rekao da neuspjeh na glasanju znači da "krećemo u ponor niza prijevremenih izbora" umjesto da se zemlja bavi ekonomskim i sigurnosnim pitanjima.

Očekuje se da će predsjednik Rumen Radev sada zatražiti od glavnog rivala GERB-a, protukorupcijske stranke Nastavljamo promjene, koju vodi zadnji premijer Kiril Petkov, da sastavi vladu.

Međutim, njezine šanse za uspjeh također su malene jer nema dovoljno saveznika u parlamentu za većinu.

Ako i treći, posljednji pokušaj sastavljanja vlade propadne, Radev će morati raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u roku od dva mjeseca.

Neuspjeh u formiranju vlade mogao bi poremetiti bugarski plan za pridruživanje eurozoni 2024. godine, kao i donošenje opsežnog proračuna za 2023. godinu u vrijeme visoke inflacije i prijetnje usporavanja gospodarstva.