nakon tri desetljeća

Udružile se novinske agencije Balkana i jugoistoka Europe u ABNA SE

19.09.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Udruga novinskih agencija Balkana i jugoistočne Europe (ABNA SE) službeno je osnovana u ponedjeljak u Burgasu u Bugarskoj, gotovo tri desetljeća nakon prvog neformalnog okupljanja

Na 30. Generalnoj skupštini jednoglasno je usvojen statut udruge i izabrano novo vodstvo. Tome je prethodilo izbacivanje novinske agencije Republike Srpske SRNE iz udruge jer je usvojenim statutom predviđeno da svaka država može imati samo jedan glas, odnosno jednu agenciju članicu. Izaslanstva deset agencija, među kojima i Hinino, glasala su da iz Bosne i Hercegovine u ABNA SE uđe Federalna novinska agencija FENA, čiji se predstavnik suzdržao od glasovanja.

Neprofitna profesionalna udruga novinskih agencija ABNA SE osnovana je 1995., no tek sada će biti službeno registrirana sa sjedištem u Sofiji. Udruga sada ima 11 članica. Na skupštini je izabran tročlani upravni odbor na čelu kojega je direktor grčke agencije Athens News Agency-Macedonian Press Agency (ANA-MPA) Aimilios Perdikaris, a članovi su čelnici Kosovski agencije KosovaPress Skender Krasniqi i turske agencije Anadolija Serdar Karagoz.

Za generalnog tajnika izabran je direktor bugarske agencije BTA Kiril Valchev, domaćin skupštine u Burgasu koji je najavio da bi se na idućoj skupštini udruzi trebala priključiti i talijanska ANSA.

Udruga ABNA SE je osnovana s ciljem razvoja suradnje među novinskim agencijama članicama, kao i uspostavljanja klime mira, prijateljstva, sigurnosti i suradnje na Balkanu i u jugoistočnoj Europi.