oporavak sektora

Bugarska smanjuje PDV na hranu u restoranima, uslugama cateringa

11.06.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Bugarski parlament prihvatio je vladin prijedlog o smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na hranu u restoranima i uslugama cateringa, s 20 na devet posto, počevši od srpnja

Niži porezi ostat će na snazi do kraja 2021. godine kao privremena mjera kojom se želi poduprijeti oporavak tog sektora teško pogođenog koronakrizom.

Smanjenje PDV-a neće se odnositi na alkoholna pića u restoranima i catering uslugama, na koja će se i dalje plaćati PDV od 20 posto.

Premijer Bojko Borisov iznio je plan smanjenja poreza prošlog mjeseca unatoč protivljenju njegova ministra financija. Također se našao na meti kritika ekonomista koji su rekli da će to potaknuti mnoge druge sektore da traže smanjenje poreza.

Vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine pasti za tri posto, dok Europska komisija očekuje znatno veći pad, od 7,2 posto.

Stopa PDV-a u Bugarskoj iznosi 20 posto na sve robe i usluge, izuzev hotelskih, i glavni je izvor prihoda toj zemlji čiji je porez na dohodak i korporativni porez od 10 posto među najnižima u EU.

Parlamentarci su također izglasali smanjenje PDV-a na knjige, određenu dječju hranu i pelene, na devet posto, koji će također biti na snazi od srpnja do kraja iduće godine.