MILIJARDER I FILANTROP

Buffett želi plaćati viši porez

16.08.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Warren Buffett pozvao je Kongres da donese odluku po kojoj bi on i njegovi megabogati prijatelji morali platiti viši porez na dohodak, javlja BBC

Warren Buffett, poznati milijarder, investitor i filantrop, kako navodi BBC, za New York Times izjavio je da bi bogati trebali učiniti više kako bi pripomogli smanjenju deficita.

Pozvao je na povišenje poreza za one koji zarađuju više od milijun dolara te na višu stopu za one sa zaradom iznad 10 milijuna dolara.

Kako bi pobio argumente republikanaca, rekao je da podizanje poreza neće ugroziti ulaganja ili radna mjesta u SAD-u.

On je rekao Kongresu da 'prestane maziti superbogate'.

Buffett je objasnio da, kao i kod ostalih koji vrhunski zarađuju, i njegov je prihod došao u potpunosti od ulaganja, a ne iz radnog odnosa, koja su predmet nižih poreza u SAD-u.

Rekao je da je prošle godine platio efektivnu poreznu stopu od 17,4 posto, što je manje od njegovih zaposlenika koji plaćaju od 33 posto do 41 posto.

On je odbacio tvrdnje visoko pozicioniranih republikanaca, uključujući i Johna Boehnera, predsjednika Zastupničkog doma, koji tvrde da će ovakav sustav oporezivanja naštetiti ulaganjima i otvaranjima novih radnih mjesta u SAD-u.

Buffet je istaknuo da je efektivna porezna stopa onih koji zarađuju najviše bila mnogo veća osamdesetih i devedesetih nego u posljednjem desetljeću.