proces u grčkoj

Budu li osuđeni, mogu li navijači kazne odraditi u Hrvatskoj, pa čak i dobiti pomilovanje?

14.08.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Dok se čeka što će dalje biti s Bad Blue Boysima u Grčkoj, nakon što im je svima određen pritvor, istražili smo što bi se moglo dogoditi budu li doista i osuđeni te mogu li svoje kazne odslužiti u Hrvatskoj

Hrvatski navijači, koji su sujdjelovali u prošlotjednom divljanju u Ateni, prema pisanju medija, priznali su sudjelovanje u tučnjavi, no ne i krivnju za ubojstvo navijača AEK-a. Nakon ispitivanja pred sudom, svima im je određen pritvor, no cijeli proces tek je na početku. Zanimalo nas je što se može dogoditi budu li osuđeni, odnosno mogu li eventualne zatvorske kazne odrađivati u Hrvatskoj. Kako za tportal pojašnjava poznati odvjetnik Veljko Miljević, to pitanje regulirano je na nekoliko razina.

'Ta pitanja su regulirana u Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Taj zakon ima svaka zemlja članica UN-a. Sve zemlje članice UN-a su morale po konvencijama donijeti svoje zakone. Ti zakoni su u svim članicama UN-a gotovo isti, razlikuju se u pojedinim odredbama koje su specifikum neke države, ali sve drugo je isto. U svim državama članicama kada presuda postane pravomoćna onda se, ako se odnosi na strane državljane, provede postupak priznanja strane sudske presude, to je tzv. delibacijski postupak, a na njega se direktno nadovezuje postupak izvršenja strane sudske presude koji se zove postupak egzekvature.

Kao drugo, budući da je i Grčka članica EU, od 2010. postoji Zakon o suradnji između država članica EU, koji je u tom dijelu isto jednak. Načela su ista, ali je još precizniji jer je ipak ograničen na EU. I tu postupak ide na isti način. Uz to, uvijek postoje pojedinačni ugovori između dviju država o pravnoj pomoći i kaznenim ili civilnim stvarima. Konkretno za Grčku ne znam, ali vjerujem da postoje takvi ugovori i između Hrvatske i Grčke. Ali da vam odgovorim, hrvatski navijači, ako budu osuđeni, mogu izdržavati kaznu u Hrvatskoj i to je jasno propisano i o tome postoje jasne odredbe', pojašnjava nam Miljević.

  • +14
Ispitivanje huligana u Ateni Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

Izdržavanje kazne u Hrvatskoj može se zatražiti nakon izricanja presude, i zahtjev se šalje putem Ministarstva pravosuđa. 'Može se tražiti odmah u momentu pravomoćnosti i izvršnosti, a može i kasnije nakon izvjesnog vremena i onda se to naziva transfer kazne, znači izdržavanje kazne je već u tijeku i onda se traži transfer', pojašnjava Miljević. Upitali smo Miljevića i može li se dogoditi da eventualno osuđenici, u ovom slučaju navijači, kada stignu u Hrvatsku na izdržavanje kazne, budu pušteni odmah ili nakon par mjeseci ili Hrvatska mora ispoštovati duljinu kazne koju je odredila Grčka.

'Prvo se presudi, onda se provede postupak priznanja i izvršenja. E sada, kako ne bi bilo izigravanja, a ja sam imao sam takvih nezgodnih postupaka gdje je jedna država bila spremna preuzeti izvršenje kazne, čovjek je bio osuđen na 20 godina, ali hrvatska strana je rekla da je kazna ovdje za takvo djelo 40 godina. Proces izvršenja i skraćenje izvršenja kazne se odvija prema unutarnjim propisima te zemlje, znači kod nas prema Zakonu o izdržavanju kazne koji regulira i uvjetni otpust. Međutim, uvijek ona zemlja koja ustupa drugoj ima dovoljno eksperata, i oni znaju pa pogledaju kako je to u toj državi da im se ne bi desilo da ustupe čovjeka, a oni ga nakon godinu dana puste van. Tu vam je dovoljno pogledati slučaj Perković i Mustač, koji su u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor, Nijemci su nam to ustupili bez velike buke, a onda su preuzimanjem kazne u Hrvatskoj osuđeni na 40, odnosno 30 godina. Svaka zemlja koja ustupa drugoj izdržavanje kazne će se pobrinuti da prije nego što dadu taj pristanak, da pogledaju odredbe druge države o izdržavanju kazne', kazao je Miljević.

  • +8
Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja Izvor: Pixsell / Autor: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSE

Hipotetski se može dogoditi i da navijači budu osuđeni, Hrvatska preuzme izdržavanje kazne i onda budu pomilovani od predsjednika RH Zorana Milanovića, napominjemo Miljeviću. 'Taj još nije pomilovao nikoga, nije čak ni Mustača i Perkovića, a kamoli nekog drugog. Neki to pripisuju karakternim osobinama, a neki jednostavno lijenosti. Da to napravi, vjerojatno bi izbio diplomatski skandal, ali to već nije pitanje prava', komentira Miljević.