ILEGALNI TRANSFERI

Budimpešta traži novac isplaćen za žrtve holokausta

30.08.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Mađarska je zatražila povrat novaca koji je Budimpešta isplatila organizaciji Claims Conference, a koji je namijenjen preživjelim mađarskim žrtvama holokausta koji žive u inozemstvu, te optužila Claims na netransparentnost u vezi podjele novca

'Američka organizacija Claims Conference nije u stanju točno pokazati na koji su način potrošena sredstva koja je uplatila mađarska vlada', objavila je vlada na svojoj internetskoj stranici u četvrtak.

'Mađarska vlada je u više navrata zatražila od Claims Conferencea da joj pokaže račune, ali budući da Claims to nije učinio' vlada je zatražila povrat svih subvencija uz kamate, dodaje se.

U prosincu 2007. godine, socijalistička vlada premijera Ferenca Gyurcsanya potisala je dogovor s Javnom zakladom za židovsko nasljeđe u Mađarskoj (Mazsoek) o isplati iznosa od 21 milijun dolara u roku od pet godina za sve mađarske preživjele žrtve holokausta.

Mazsoek je bio zadužen za isplatu odštete Mađarima koji žive u Mađarskoj a Claimsu je, prema tadašnjem sporazumu s vladom, povjerena isplata odštete mađarskim žrtvama koje žive u inozemstvu.

Prema Budimpešti, Mazsoek je primio 12,6 milijuna dolara tijekom prve tri godine, 'od čega su dvije trećine prebačene Claimsu'.

Ali računi koje je podnijela ta organizacija 'ne omogućavaju ni identifikaciju osoba koje su primile odštetu kao ni legalnu osnovu tih transfera', ocjenjuje mađarska vlada.

Mađarska vlada je 2011. isplatila četvrtu ratu u iznosu od 4,2 milijuna eura Mazsoeku a taj se novac još uvijek nalazi u rukama mađarske organizacije. Vlada još nije uplatila posljednju isplatu.

Konzervativna vlada Viktora Orbana želi da Mazsoek na sebe preuzeme isplatu odštete za mađarske žrtve holokausta koje žive u inozemstvu.

Tijekom Drugog svjetskog rata, u holokaustu je živote izgubilo oko 600.000 mađarskih Židova.