DISIDENTI IRA-E

Budi se nasilje u Sjevernoj Irskoj

05.10.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Automobil Vauxhall Corsa s eksplozivom je parkiran u ponedjeljak na večer blizu Ulster Banka te još nekoliko dućana ispred hotela Da Vinci na Culmore Road koji su prošli s jakim oštećenjima. Culmore Road jedna je od najaktivnijih ulica u Londonderryju

Kako smo već izvijestili i prema kazivanju policije, jutros rano, negdje iza pola noći, eksplodirala je bomba podmetnuta u automobil u sjevernoirskom gradu Londonderryju izazvavši znatnu štetu na okolnim zgradama i trgovinama, ali ne ozlijedivši nikoga, jer je sat prije eksplozije primljena dojava, što je omogućilo evakuaciju velikog broja susjeda.

Iako je perimetar bio evakuiran, od siline eksplozije pao je na pod jedan policajac. Broje se štete, naročito na banci koja nije prvi put meta terorističkog napada. Lani je IRA priznala da je poštom slala metke članovima obitelji policajaca koji su čuvali banku.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se već optužuju disidentski krugovi IRA-e. Martin McGuinness, zamjenik premjera, rekao je da je cilj tih 'fanatika' razbiti mirovni proces, unijeti nestabilnost u vladi, osramotiti Sinn Fein i policiju, ali da su u tome imali velik neuspjeh.

Državni tajnik u Sjevernoj Irskoj Owen Paterson kazao je da vlada neće dozvoliti vandalima da uspiju svojim ciljevima.
Zastupnik u Parlamentu Gregory Campbell priznao je da će bomba prouzročiti velike smetnje u radu škola i turizma, ali da postoji jaki konsenzus među svim strankama da se osudi teroristički čin.

Gradonačelnik Londonderryja Colm Eastwood, koji je bio prisutan u trenutku eksplozije, kazao je da je bilo grozno pomisliti da bi netko mogao postaviti bombu u tako prometnom dijelu grada. 'Ne znam što ti ljudi žele, jer govore da vole svoju zemlju, ali samo razaraju što će izazvati bijes naših sugrađana.'

Garvan O´Doherty, vlasnik hotela Da Vinci smatra da treba i dalje raditi na pomirenju, jer će mladi koji slijede teroriste platiti visoku cijenu. IRA, onaj njezin disidentski dio, ipak se budi. U kolovozu je eksplodirao auto sa 250 kilograma eksploziva i učinio je veliku štetu policijskoj postaji na Strand Roadu. Dva su čovjeka otela taksi, stavila pištolj vozaču na glavu, naredila mu da se odveze do policijske stanice i aktivirala bombu.

Najnoviji je napad dobio na pažnji jer je prošli tjedan grad posjetio bivši američki predsjednik Bill Clinton.
Martin GcGuiness iz Sinn Feina optužio je i britansku i irsku stranu da održavaju razgovore s pobunjenicima, ali su vlasti to demantirale. Učinio je to i ministar pravosuđa Dermot Ahern.

Owen Paterson je pak kazao da nikakvi pregovori s ljudima koji su željeli pobiti djecu ne dolaze u obzir.
Oni su rekli da disidenti IRA-e vrše novačenje novih terorista, da su do sada to ipak manje grupe, ali da raste njihova opasnost.