obnova dalmatinske flore

'Budi moja voda': Volonteri spojili ugodno s korisnim; rade, uče i besplatno ljetuju u Splitu

07.08.2020 u 13:18

Bionic
Reading

U sklopu akcije "Budi moja voda" u Split je stigla nova skupina od 24 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji će dva tjedna zalijevati sadnice koje su u protekle dvije godine zasađene na područjima koja su bila zahvaćena požarima u Dalmaciji

Akcija će se provoditi na području Žrnovnice, Klisa i Kučina te na Mosoru, izvijestio je u petak Savez izviđača Hrvatske.

Zalijevanje sadnica u ljetnim mjesecima, kada su oborine rijetke, a temperature ruše rekorde u visini, omogućit će mnogim mladim sadnicama da prežive i izrastu u nove šume. Upravo zbog toga, projekt 'Budi moja voda' iznimno je važan u cjelokupnom procesu obnove prirode i šuma stradalih u katastrofalnim požarima u Dalmaciji, rekao je za Hinu voditelj te akcije Dan Špicer.

Akcija "Budi moja voda" počela je sredinom srpnja ove godine.

U protekle dvije godine više od 6200 izviđača i drugih volontera kampanje "Boranka" posadili su uz pomoć Hrvatskih šuma i mnogih partnera na požarištima Dalmacije više od 65.000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru, čime je ta kampanja postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u Europi.

"Kroz projekt 'Budi moja voda' vjerojatnost preživljavanja posađenih sadnica podiže se čak na 70 do 80 posto", istaknuo je Špicer. Volonteri, osim zalijevanja sadnica, imaju i mnoge druge aktivnosti jer je, po njegovim riječima, cilj tog projekta, osim pomagati prirodi u obnovi, izgradnja mladih osoba kao odgovornih pojedinaca koji su korisni i aktivni u zajednici.

Nakon zalijevanja svakog jutra već od sedam sati, volonteri imaju tematska predavanja i radionice o zaštiti okoliša, očuvanju šuma i prirode i posljedicama klimatskih promjena, a održavaju ih stručnjaci iz redova izviđača te iz Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite. Osim toga, stječu i razne druge vještine i znanja, a sudjeluju i u osmišljavanju projekata kojima mogu pomoći zajednici.

"Naravno, organizirali smo im i dovoljno slobodnog vremena za upoznavanje Splita i okolice, kupanje i druženje. Sve u svemu, ovo je odličan projekt koji pomaže mladim ljudima da se dodatno izgrade kao pojedinci, steknu nova prijateljstva i znanja te uvelike pomognu u obnovi prirode", rekao je Špicer.

Mladi volonteri izražavaju svoje zadovoljstvo sudjelujući u projektu "Budi moja voda".

"Jako mi se sviđa ovaj projekt. Stekao sam puno novih prijatelja i puno naučio, a pomogao sam i prirodi da se obnovi nakon požara. Nadam se da ću doći u Split i iduće godine", rekao je 22-godišnji Matija Majer iz Ivanić-Grada.

Projekt "Budi moja voda" organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama, Ravnateljstvom civilne zaštite i Splitskim skautskim zborom, a sufinanciran je novcem Europskih snaga solidarnosti i Agencije za mobilnost i programe Europske unije. To je trenutačno najveći volonterski projekt u Hrvatskoj sufinanciran novcem Europske unije.

U akcije zalijevanja dodatno su se ovoga tjedna uključili i zaposlenici Raiffeisen banke, sponzora projekta "Budi moja voda" i glavnog sponzora kampanje "Boranka" kako bi pomogli održavati sadnice koje su pomogli saditi u prošlogodišnjoj sezoni te kampanje. Tada je u akcijama pošumljavanja sudjelovalo više od 200 zaposlenika Raiffeisen banke.