zalijevanje sadnica

Savez izviđača Hrvatske započeo s projektom 'Budi moja voda'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 15.07.2020 15:55
  • Objavljeno 15.07.2020 u 15:55
Akcija pošumljavanja Boranka

Akcija pošumljavanja Boranka

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Savez izviđača Hrvatske započeo je s projektom 'Budi moja voda' u sklopu kojeg će volonteri iz raznih dijelova Hrvatske u idućih šest tjedana na više lokacija u okolici Splita zalijevati tisuće sadnica posađenih u akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije 'Boranka'

Projekt 'Budi moja voda' pokrenut je kako bi periodičnim zalijevanjem sadnica posađenih tijekom kampanje 'Boranka', pogotovo u sušnim razdobljima, povećala vjerojatnost njihova preživljavanja, priopćio je Savez izviđača Hrvatske.

U protekle dvije godine u sklopu kampanje Boranka, najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, izviđači i drugi volonteri posadili su uz pomoć Hrvatskih šuma na požarištima Dalmacije više od 65 tisuća stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

Prema mišljenju struke, bez zalijevanja ukupno će se održati 20 do 30 posto posađenih sadnica, a periodičnim zalijevanjem, pogotovo u sušnim razdobljima, vjerojatnost preživljavanja sadnica podiže se na čak 70 do 80 posto, navodi se u priopćenju.

Stotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske u terminima po dva tjedna zalijevat će sadnice na požarištima u okolici Splita i Solina, te sudjelovati i u brojnim drugim edukativnim aktivnostima na temu zaštite okoliša i očuvanja prirode.

Nakon završetak akcija zalijevanja, koje će trajati do kraja kolovoza, na jesen će krenuti nova sezona kampanje Boranka i nove akcije pošumljavanja požarišta u okolici Splita, najavljuje Savez izviđača Hrvatske.

Projekt 'Budi moja voda' odobren je za sufinanciranje kroz program Europskih snaga solidarnosti putem Agencije za mobilnost i programe EU u cilju uključivanja što većeg broja mladih u aktivnosti volontiranja i jačanje solidarnosti.

Akcije zalijevanja provodi se u suradnji s Hrvatskim šumama i Ravnateljstvom civilne zaštite uz poštivanje epidemioloških mjera.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!