OPASNOST ZA ZRAKOPLOVE

Buđenje vulkana na Islandu izazvalo uzbunu

19.08.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Opasnost erupcije vulkana Bardarbunga povećala se, a postoje znaci da se u njemu pokrenula magma, javljaju islandski stručnjaci

Meteorološka služba Islanda podigla je razinu opasnosti za zračnu industriju na narančasti, drugi po redu stupanj. Ako vulkan eruptira, postoji mogućnost da će se formirati prava bujica plinova i pepela, upozoravaju meteorolozi u svojem priopćenju.

Erupcija vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine izbacila je u atmosferu gomile pepela koje su ozbiljno ugrozile zračni promet. Stotine tisuća putnika na zrakoplovnim rutama koje prolaze sjevernim koridorima tada su imale problema s ograničenjima letova.

Sustav vulkana Bardarbunga nalazi se ispod sjeverozapadne regije koju prekriva ledenjak Vatnajokull.

Najsnažniji potres u gotovo dva desetljeća

Intenzivna seizmička aktivnost u vulkanu počela je 16. kolovoza, a u ponedjeljak je ondje zabilježen vrlo jak potres.

'To je najsnažniji potres koji smo izmjerili u ovom području od 1996. Trenutno nema znakova erupcije, međutim ne može se isključiti da će sadašnja situacija rezultirati eksplozivnom subglacijalnom erupcijom koja bi mogla stvoriti bujice i emisije pepela', upozorili su iz meteorološke službe.

Narančasto upozorenje je znak da vulkan pokazuje eskalaciju aktivnosti te povećanu mogućnost erupcije ili da je erupcija već počela, ali bez većih emisija vulkanskog pepela.

Crvena opasnost znak je da je erupcija neizbježna ili da je već u tijeku značajna emisija vulkanskog pepela u atmosferu.