UBOJITA PREHRANA

Brza hrana ne raspada se ni nakon godinu dana!

19.03.2010 u 15:21

Bionic
Reading

Poznata američka nutricionistička aktivistica tvrdi da se obrok brze hrane za djecu ni nakon godinu dana nije upljesnivio niti istrunuo, a nisu ga dirnuli ni kukci. Nonna Joann, američka blogerica i aktivistica koja promiče zdravu hranu, autorica više knjiga o toj temi, objavila je nedavno na svojoj stranici BabyBites rezultat zanimljivog istraživanja koji će zgroziti svaku majku i sve ljubitelje zdrave hrane – McDonald'sov Happy Meal možete ostaviti na sobnoj temperaturi punih godinu dana, a da ne istrune, piše Jutarnji list

Nonna je u restoranu poznatog lanca brze hrane 3. ožujka 2009. kupila obrok za djecu i ostavila ga na polici u svojem uredu, u kući, međutim bakterije ga nisu razgradile sve do danas. Nije se usmrdio ni upljesnivio, nisu ga pojeli čak ni mravi ni muhe.

'Moj tek kupljeni Happy Meal primamljivo miriše i krasnih je boja', napisala je aktivistica prošle godine.

'Mirisao je dobro nekoliko dana. Moj suprug se zabrinuo da će nam kuća užasno smrdjeti kada se počne raspadati. Brinuli su ga i mravi i miševi.'

No tjedan dana kasnije dodala je da njezin Happy Meal još uvijek izgleda happy: 'Pogačice se nisu gotovo uopće promijenile iako je miris krumpirića izblijedio. Hamburger izgleda isto kao prvoga dana.

Devet mjeseci kasnije obrok je još uvijek djelovao slično: 'Voljela bih da mogu reći kako se moj Happy Meal na neki način promijenio. Međutim, izgleda prilično slično kao kada sam ga kupila. Kruh je hrskav i to je sve.'

Obrok je nedavno proslavio prvi rođendan, a blogerica je s nevjericom utvrdila da značajnijih promjena odnosno znakova truljenja i dalje nema.

'Moj Happy Meal je star godinu dana, a još uvijek izgleda prilično dobro. Nikada se nije usmrdio. Hrana se nije raspala, nije se uopće upljesnivila', napisala je Noona. 'Jutros sam ga skinula s police kako bih ga fotografirala za prvi rođendan.'

Zanimljivo je da se čak ni kečap nije upljesnivio iako se prvi znaci plijesni na rajčicama uglavnom pojave već nakon tjedan dana.

'Smatram da su mravi, muhe i miševi pametniji od ljudi jer nitko od njih nije ni taknuo Happy Meal', zaključila je nutricionistička blogerica.

Neovisna istraživanja već su ranije pokazala da su burgeri i pića koja se prodaju u velikim lancima brze hrane prepuni kemikalija, od kojih neke kod djece izazivaju čak i poremećaje u ponašanju.

Independent je 2008. utvrdio kako neki od burgera sadrže više od 15 aditiva, dok ih frape ima osam.

Prije nekoliko dana na YouTube je postavljen TV prilog u kojem je predstavila 10 najgorih prehrambenih artikala desetljeća.

Nezdrava hrana