NAJVIŠI JAVNI DUG NAKON GRČKE

Bruxelles upozorava novu populističku talijansku vladu da ne bude rasipna

22.05.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Europska komisija upozorila je u utorak novu talijansku vladu da ne podlegne kušnji proračunske rasipnosti podsjetivši tu članicu Europske unije da je jedna od najzaduženijih u eurozoni

'Europska komisija u načelu se ne miješa u nacionalnu politiku. No za nas je važno da nova talijanska vlada očuva sadašnji smjer i da vodi odgovornu proračunsku politiku', rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis u intervjuu za njemački ekonomski list Handelsblatt.

'Italija ima najviši javni dug u eurozoni nakon Grčke', podsjetio je Dombrovskis, što je oblik upozorenja novoj talijanskoj vladi za koju zadnjih dana raste cijena zaduženja na financijskim tržištima.

Pokret 5 zvijezda (M5S) i stranka Liga, koje su dogovorile koaliciju, predložile su u ponedjeljak pravnika i sveučilišnog profesora Giuesppea Contea za premijera koji bi trebao voditi prvu populističku vladu u jednoj od država članica utemeljiteljica Europske unije.

Program koji su dogovorile dvije stranke sadrži više mjera koje zahtijevaju povećano zaduživanje i rast javnog deficita.

  • +12
Matteo Salvini, Sjeverna liga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Čelnik Lige Matteo Salvini u nekoliko navrata odbacio je upozorenja europskih partnera.

Nazvao je 'neprihvatljivima' upozorenja francuskog ministra gospodarstva Bruna Le Mairea koji je izrazio zabrinutost za stabilnost eurozone.

Jednako je odlučno Salvini reagirao na upozorenje Manfreda Webera, čelnika konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

'Neka se on bavi Njemačkom, a mi ćemo se baviti onime što je dobro za Talijane', napisao je Salvini na Twitteru.