RAZGRADNJA EUROPE

Talijanski Živi zid i desni populisti na korak do nove vlade od koje strepi Europa

17.05.2018 u 17:27

Bionic
Reading

Italija bi već idući tjedan mogla dobiti vladu od koje strepi cijela Europa. Luigi Di Maio i Matteo Salvini, predsjednici dviju stranaka koje su na parlamentarnim izborima u Italiji dobile najviše glasova, nalaze se pred konačnim dogovorom o formiranju vlade

Di Maio je šef protusistemskog i populističkog Pokreta pet zvijezda, s kojim neki u Hrvatskoj uspoređuju Živi zid, dok je Salvini čelnik desničarske, također populističke i protuimigrantske stranke Lige, poznate donedavno pod imenom Sjeverna liga, koje su promijenili kako bi proširili doseg biračke baze.

U nedjelju navečer trebali bi izvijestiti predsjednika Sergija Mattarellu o napretku u pregovorima o sastavljanju vlade, rekli su novinarima.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je dodatno vrijeme protusistemskom Pokretu pet zvijezda i desnoj Ligi da sklope koalicijski sporazum i nema namjeru spriječiti formiranje vlade koja bi mogla odraditi cijeli mandat.

Liga je objavila da će u subotu ili nedjelju održati neformalni referendum među članovima o koalicijskom sporazumu, a isto će učiniti i Pokret pet zvijezda.

Ključni dijelovi koalicijskog sporazuma uključuju odustajanje od nepopularne mirovinske reforme, strožu imigracijsku politiku i nove pregovore o ugovorima EU-a.

Riječ je o dokumentu na 40 stranica koji sadrži više od 20 poglavlja, a neka imaju tek nekoliko redaka.

  • +12
Matteo Salvini, Sjeverna liga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ranije su u medije procurili dijelovi nacrta koji su izazvali konsternaciju javnosti. Mediji su objavili da Pet zvijezda i Liga planiraju napustiti euro i odmah suspendirati sankcije protiv Rusije.

Također su dvije stranke dogovorile čvršći pristup te zemlje prema imigrantima, što uključuje ubrzane deportacije stranaca koji su zatečeni u Italiji bez dokumenata, kao i namjeru da se ukine program obaveznog cijepljenja.

Ta vijest razočarala je i bivšeg glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena te je na Twitteru poručio da je mit to da Italija trpi veliku ekonomsku štetu zbog sankcija Rusiji.

Zbog negativnih reakcija u javnosti nakon što je procurio dio nacrta neke od najeksplozivnijih ideja su izbačene iz zadnje verzije ugovora, poput onih o odustajanju od eura. Stav je omekšan i sada se navodi da će talijanska pozicija prema euru biti dogovorena s europskim partnerima, prenosi thelocal.it.

No najveći problem je to što se dvije strane nisu dogovorile o tome tko će voditi vladu i provoditi tu politiku u praksi.

Di Maio i Salvini su poručili da su se spremni odreći vodstva ako je to potrebno. Idući talijanski premijer bit će osoba koju će nominirati obje strane i rečeno je da će to biti političar, a ne stručnjak.

I Di Maio i Salvini su najavili da će konačnu verziju koalicijskog ugovora dati stranačkim tijelima na potvrdu. Predsjednik Matarella i parlament također trebaju potvrditi budućeg premijera.