PROGRAM EUROPSKE KOMISIJE

Bruxelles: Dva sveučilišta iz Hrvatske odabrana u prve saveze europskih sveučilišta

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 26.06.2019 15:49
  • Objavljeno 26.06.2019 u 15:49
Nautički i brodostrojarski Transas simulator na Sveučilištu u Zadru

Nautički i brodostrojarski Transas simulator na Sveučilištu u Zadru

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Europska komisija danas je objavila imena ustanova visokog obrazovanja iz cijele Europe koje će činiti prve saveze 'europskih sveučilišta'. Od 54 primljene prijave odabrano je 17 saveza europskih sveučilišta koja obuhvaćaju 114 ustanova visokog obrazovanja iz 24 države članice. Odabir se temeljio na evaluaciji 26 neovisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače, koje je imenovala Komisija

Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, pozdravio je ambiciju prvih 17 europskih sveučilišta koja će, kako je rekao, biti uzor drugima u cijeloj Europskoj uniji.

'Sljedećim generacijama studenata omogućit će da upoznaju Europu studirajući u različitim zemljama. Uvjeren sam da će ova inicijativa kao ključni element europskog prostora obrazovanja unijeti stvarne promjene u visoko obrazovanje u Europi uz poticanje izvrsnosti i uključivosti', rekao je Navracsics.

Europska sveučilišta su transnacionalni savezi ustanova visokog obrazovanja iz cijelog EU-a koje dijele dugoročnu strategiju te promiču europske vrijednosti i identitet. Inicijativa za cilj ima znatno povećanje mobilnosti studenata i osoblja te jačanje kvalitete, uključivosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja. Za prvih 17 'europskih sveučilišta' predviđen je proračun od 85 millijuna eura.

U saveze europskih sveučilišta iz Hrvatske plasirali su se Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Splitu. Zadarsko sveučilište jedna je od pet sastavnica saveza nazvanog CONEXUS (European University for Smart Urban Coastal Sustainability), zajedno sa Poljoprivrednim sveučilištem Atene, španjolskim Katoličkim sveučilištem 'San Vicente Martir', litvansko Sveučilište Klaipedos i Tehničko sveučilište u Bukureštu.

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Splitsko sveučilište uvršteno je u savez SEA-EU (The European University of the Seas), u društvu sa njemačkim Sveučilištem Christiana Albrechta u Kielu, španjolskim Sveučilištem u Cadizu, Malteškim Sveučilištem, francuskim Sveučilištem Bretagne Occidentale i poljskim Sveučilištem u Gdanjsku. 

Europska sveučilišta postat će intersveučilišni kampusi unutar kojih će se studenti, doktorski kandidati, osoblje i istraživači neometano kretati. Ujedinit će svoje znanje, platforme i resurse kako bi iznjedrili zajedničke kurikulume ili module koji pokrivaju različite discipline. Takvi kurikulumi bit će veoma fleksibilni i omogućit će studentima da personaliziraju svoje obrazovanje, odabirući što će, kada i gdje studirati i dobiti europsku diplomu. Također, europska sveučilišta doprinosit će održivom ekonomskom razvoju u vlastitim regijama, jer će njihovi studenti blisko surađivati s tvrtkama, lokalnim vlastima, profesorima i istraživačima u potrazi za odgovorima na izazove s kojima se njihove regije suočavaju. 

  • +2

Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Svaki savez primit će do pet milijuna eura u sljedeće tri godine za početak provedbe svojih planova. Njihov napredak bit će pod pomnim nadzorom.

Popis saveza europskih sveučilišta možete vidjeti ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!