Bruklinski Eat! Lokalno i veggie :)

Bruklinski Eat! Lokalno i veggie :)

28.07.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Bruklinski Eat! Lokalno i veggie :)

Eat. Bruklinski restoran. Preporuka, otkriće i vrelo inspiracije za koje je zaslužna  draga, njujorška kolegica Alicia Walter.

Ovakav bi restoran mogao postati primjerom za hrvatske ugostitelje. Iako, ne mora svaki restoran imati toliko asketski nastrojenog vlasnika, poput Jordana Colona ;). Bilo bi dobro da ima samo zericu njegove svijesti o hrani, životu, ekonomiji, poštenju i odnosu prema mušterijama.


Jordan Colon u kužinici Eat-a :)

Jordan je Eat otvorio 2006. godine. Prvo je bio kafić, a onda se transformirao u vegetarijanski restoran. Smješten je u Brooklynu, na Greenpointu gdje je skupina fantasta prije par godina započela s projektima rooftop farminga ilitiga sađenjem krovnih nasada raznoraznog povrća i voća.

Colon je isprva nabavljao namirnice odasvud, poput svih ostalih kolega restoranlija. Pazio je donekle na njihovo podrijetlo, ali se više bavio time da mu jela koja nudi ne budu preskupa. U Americi je organic food najskuplji izbor, za goste i vlasnike, pa se ugostitelji, ako je spravljaju u svojim restoranima, moraju oboružati višim cijenama u ponudi.

Tako je bilo i u Eat-u dok ga jednoga dana nije posjetila mlada majka s djetetom i zatražila čašu mlijeka. Za dijete. Jordan je u tom trenutku shvatio da u frižideru nema mlijeko koje nije tretirano svim i svačim kako bi se zadržala njegova trajnost i kvazisvježina. Mladoj majci nije mogao dati takvo mlijeko za dijete i od toga se dana odlučio na skroz drugačiji pristup!

Upoznao se s mladim parom koji u susjedstvu vodi Eaglestreet rooftop organic farmu. Od njih i danas nabavlja namirnice, a sve ostalo, dolazi mu s privatnih, malih, lokalnih farmi iz okolice New Yorka. Primjerice, mlijeko i mliječne proizvode kupuje na farmi u Maine-u.

Ponuda je, kao i uređenje, skromna, jednostavna, ogoljena. Jela, odnosno namirnice minimalno su tretirane (začinima) kako bi se zadržao njihov izvorni okus.

Mi smo kušale hladnu juhu od tikvica i oduševile se. Bio je vruć, lipanjski dan i ta nas je juha istovremeno okrijepila i nahranila. Za stolom pored našega četiri su djevojke na svojim gudačkim instrumentima uvježbavale točku za nastup povodom završetka školske godine. Idilično!

Trenutno sam u Istri i smišljam kako i gdje bih ovdje otvorila jedan Eat ;)!


Na ulazu u Eat ...


Stara cjedila kao lusteri - i loovee it!


Prozor u kužinicu


Detalj sit&EAT :)


Zdraffkica proučava kartu ...


... Brooklyna u Borosanama dok ja tvitam ;)


Napomena: sve su namirnice iz obližnjih vrtova i farmi


Jordanova hladna juha od tikvica :9


Detalj juhe. Čisto da je vidite prije nego je Zdraff i ja ...


... smažemo :))!!!


I platimo. Malo skuplje, ali zdravo, svježe, pošteno! R.E.S.P.E.C.T.