LOŠE VIJESTI

Broj nestalih s Costa Concordije narastao na 29!

17.01.2012 u 07:31

Bionic
Reading

Broj nestalih osoba s kruzera Costa Concordia, koji se u petak nasukao blizu talijanskog otočića Giglija, popeo se na 29, objavila je agencija Reuters pozivajući se na izvore iz talijanske obalne straže

Dužnosnik talijanske obalne straže izjavio je u ponedjeljak kasno navečer za Reuters da se broj nestalih gotovo udvostručio od ranijih procjena pa se sada traga za 25 putnika i četiri člana posade.

Iako je većina od 4.200 putnika i članova posade preživjela unatoč satima kaosa nakon nesreće, spasilačke ekipe su dosad pronašle tijela šest poginulih osoba. No spasilački napori privremeno su obustavljeni zbog klizanja nasukane brodske olupine.

Talijanske agencije ranije su izvijestile da je operacija spašavanja i potrage na brodu iz opreza prekinuta nakon što se nasukani brod pomaknuo desetak centimetara. Ronioci su povučeni jer su čuli snažnu buku, što je potaknulo bojazni stručnjaka da bi olupina mogla skliznuti na dubinu od 70 metara, čime bi u potpunosti bila potopljena, a s njome i sve nade da se u brodu može naći još preživjelih.

Kapetana Francesca Schettina, uhićenog dan nakon nesreće i optuženog za ubojstvo i napuštanje broda prije evakuacije putnika, u utorak bi trebao ispitati sudac. Reuters navodi da ga tužiteljstvo tereti i jer se na zahtjev obalne straže odbio vratiti na brod.

Čelnik kompanije Costa Cruises, u čijem je vlasništvu brod, ranije je priznao da je za nesreću odgovoran upravo Schettino koji je samoinicijativno kruzer skrenuo s rute i previše ga približio otoku Gigliju.