DOBAR POSAO U VENECIJI

'Brodosplitovi milijuni eura nemaju veze sa skandalom u Italiji'

06.06.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Povodom medijskih napisa da je protiv bivšeg guvernera Veneta Giancarla Galana i još 30-ak osoba podignuta optužnica da je kao šef Povjerenstva Zastupničkog doma za kulturu, znanost i obrazovanje za venecijanski štit od plime dobio mito od čak milijun eura godišnje, i to doživotno, zanimalo nas je li ovaj korupcijski skandal ugrozio posao Brodosplitu od 26,5 milijuna eura za izgradnju venecijanskih ustava. U splitskom škveru, međutim, ističu da je riječ o neutemeljenim konstrukcijama jednog dnevnog lista budući da je Brodosplit posao u Italiji dobio na javnom natječaju sukladno talijankom Zakonu o javnoj nabavi

Iz Brodosplita poručuju kako talijanska policija u sklopu istrage nad uhićenim čelnicima grada Venecije od njih nije zatražila izračun cijene radova u Veneciji, a posebno demantiraju navode da je splitski škver od talijanskih vlasti dobio zahtjev da im pošalju kalkulaciju na temelju koje su došli do ponude od 26,5 milijuna eura.

'Ovim putem demantiramo da su talijanske vlasti i policija zatražile od Brodosplita bilo kakvu dokumentaciju, ili da je Brodosplitu poslan bilo kakav istražni zahtjev od talijanskih vlasti ili policije', stoji u priopćenju odnosa s javnošću splitskog brodogradilišta.

Napominju kako je prilikom dobivanja posla Brodosplit prošao proceduru koja je bila jednaka za sve sudionike natječaja te da je, sukladno talijanskom Zakonu o javnoj nabavi, izabran za gradnju brana na prolazu Malamocco.

'Sukladno odredbama tog zakona, talijanski konzorcij Venezia Nuova od svih ponuđača u određenim uvjetima traži dokumentaciju kojom se potkrepljuje cijena. Poštivanje tog zakona je naravno sastavni dio natječaja i obveza svih sudionika te nema nikakve veze s istražnim radnjama talijanskih vlasti', ističu iz Brodosplita.

Podsjetimo, nedavno se splitski škver pohvalio novim velikim poslom: pobijedio je na velikom međunarodnom natječaju za gradnju čeličnih vrata koja će biti instalirana na morskom prolazu Malamocco vrijednosti od 26,5 milijuna eura, jednom od triju koji kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji.

Brodosplit će tako sudjelovati u projektu spašavanja ovog talijanskog grada od potonuća, nazvanom 'Mose' (Mojsije), kao asocijacija na Stari zavjet i priču o Mojsiju koji je razdvojio Crveno more. Venecija, naime, poplavljuje pedesetak puta godišnje, uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima, a svake pete godine pod morem se nađe cijeli grad.

Iz Splita će prema Italiji otići 21 čelična brana dimenzija 29 puta 24 metra, debljine šest metara i težine 300 tona. Isporučivat će se po tri komada odjednom, i to morskim putem izravno iz Splita do Venecije. Vrijeme isporuke je 30 do 60 dana.