KAŽE JOSIPOVIĆ

'Brodarac nije uhićen zbog Europe'

20.06.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas da pravosuđe ne smije biti ni pod čijim pritiskom, pa ni pod pritiskom EU, upitan je li do uhićenja osumnjičenih za ratne zločine, Đure Brodarca, Vlade Milankovića i Drage Bošnjaka, došlo zbog pritiska Europske unije

Siguran sam da su policija, odnosno Državno odvjetništvo primjenjivali zakon, Hrvatska je pravna država, istaknuo je Josipović u izjavi novinarima nakon što je u svom uredu primio izaslanstva 108. brigade Hrvatske vojske iz Slavonskog Broda i 112. brigade Hrvatske vojske iz Zadra.

Postoji presumpcija nevinosti, pustimo institucije, Državno odvjetništvo i sudove da neovisno od bilo kakvog pritiska obave svoje zadaće, dodao je. Upitan može li bivši premijer Ivo Sanader u Hrvatskoj očekivati pravedno suđenje, Josipović je rekao kako 'može i mora'.

Josipović je rekao kako još nije dobio pismo rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša o navodnim medijskim i političkim pritiscima na to sveučilište, te da će svakako primiti Bjeliša i njegove suradnike.

Nalaz državne revizije treba ozbiljno razmotriti, tamo gdje ima razloga da se postavi pitanje odgovornosti to treba i napraviti, od vrha, onih odgovornih za sustav, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pa sve do fakulteta, ustvrdio je Josipović.

Izrazio je uvjerenje kako u nezakonitostima na koje ukazuje revizija sudjelovao tek manji dio ljudi sa Sveučilišta, 'ni više ni manje nego u drugim javnim institucijama'.

Ono što nije dobro, a nadam se da to neće biti slučaj, jest da se problemi sa Sveučilišta koriste kao određena artiljerijska priprema za promoviranje zakona, ocijenio je Josipović. Zakoni su u demokratskom društvu podložni kritikama i bilo bi apsolutno pogrešno nastojati političkim i medijskim pritiscima odvratiti akademsku zajednicu od demokratskog prava da sudjeluje u zakonodavnom procesu te da će se stavovi sveučilišne i akademske zajednice uzeti u obzir, dodao je.

Josipović je ponovio kako je Hrvatska sasvim na kraju pregovora za ulazak u EU, a da je manje važno hoće li pregovori u formalnom smislu završiti pet dana prije ili kasnije, te da su najviši dužnosnici EU izjavili da je Hrvatska uspješno udovoljila svim zahtjevima.

Proveli smo reforme potrebne za članstvo u EU, no naše društvo treba daljnje reforme neovisno o zahtjevima EU. Hrvatska kao 'uspješna priča' bez obzira na probleme koje imamo mora tu priču nastaviti, moramo nastaviti graditi Hrvatsku kao modernu uspješnu zemlju, ocijenio je Josipović.

Upitan je li s Vladom usuglasio obilježavanje Dana državnosti, Josipović je rekao da je kostur proslave jasan, a vidjet će se hoće li biti nekih posebnosti. Očekuje se europska proslava te dolazak predsjednika europskih zemalja susjeda koje su pomogle Hrvatskoj - Mađarske, Slovenije i Austrije. Dodao je da je bilo riječi da bi se možda zvale sve susjedne zemlje, no neki predsjednici nisu mogli doći, a neće doći ni srpski predsjednik Boris Tadić, niti je bio posebno zvan.

Josipović nije želio komentirati pojedine tvrdnje kako SDP-ovci na čelu stranke više ne žele Zorana Milanovića, nego umjesto njega Miranda Mrsića.