hrvatsko predsjedanje EU-om

Brnjac: Brzo smo se snašli u izvanrednim okolnostima

17.06.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Hrvatsko predsjedanje EU-om, koje završava s krajem lipnja, vrlo je brzo reagiralo na dosad nezabilježenu situaciju zbog pandemije covida- 19 i prilagodilo se nametnutim prilikama, rekla je u srijedu državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova

"Imali smo situaciju kakva nije upamćena od Drugog svjetskog rata, ali smo se iznimno brzo snašli, organizirali neformalne video-konferencije na ministarskoj razini, Vijeće je funkcioniralo, a ja sam redovito sudjelovala na svim plenarnim sjednicama Europskog parlamenta, osim dva puta kada sam podnijela pisano izviješće", rekla je Nikolina Brnjac uoči plenarne sjednice EP-a koja je počela u srijedu popodne.

Ovo je zadnja plenarna sjednica EP-a vrijeme hrvatskog predsjedanja. Nikolina Brnjac je delegirana ministrica zadužena za odnose hrvatskog predsjedništva s Europskim parlamentom, u kojem je predstavljala Vijeće.

Brnjac je posebno istaknula brzu reakciju predsjedništva kada je u rekordnom roku na prijedlog Komisije dogovoren paket brze pomoći za ublažavanje posljedica pandemije covida-19 na gospodarstvo i zdravstvene sustave.

Riječ je paketu koji uključuje kreditnu liniju Europskog stabilizacijskog mehanizma, jamstveni fond Europske investicijske banke i  programu podrške za skraćeno radno vrijeme SURE, koji je ukupno vrijedan 540 milijardi eura i koji je dogovoren u travnju.

Državna tajnica Brnjac rekla je kako očekuje da će do kraja hrvatskog predsjedanja biti postignut dogovor zemalja članica o zajedničkom stajalištu o Konferenciji za budućnost Europe.

Konferencija o budućnosti Europe trebala je biti pokrenuta na dan Europe 9.svibnja, ali je zbog pandemije covida-19 odgođena.

Europski parlament je već izglasao svoje stajalište o tome i sada se čeka na Vijeće, a nakon toga trebaju se uskladiti ta dva stajališta kako bi se konferencija pokrenula.