DRAKONSKI ZAKONI U VRIJEME PANDEMIJE

Orban se opet izvukao: Uz mlaku osudu Europskog parlamenta ništa od postupka protiv Mađarske

14.05.2020 u 08:55

Bionic
Reading

Europsko vijeće i Europska komisija u četvrtak predstavlja izjavu o izvanrednom stanju u Mađarskoj, uvedenom zbog borbe protiv Covida-19, te njegovom utjecaju na demokraciju, vladavinu prava i ljudske slobode u toj zemlji, nakon čega je najavljena rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. U ime hrvatskog predsjedništva govorila je Nikolina Brnjac, hrvatska državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom, te je mlako osudila stanje u Mađarskoj

Izjavu je u ime Vijeća i hrvatskog predsjedanja iznijela Nikolina Brnjac, hrvatska državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom, a u ime Komisije govorila je Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost. Mađarski premijer Viktor Orban pozvan je da u četvrtak sudjeluje na raspravi Europskog parlamenta o stanju u njegovoj zemlji, ali je iz Budimpešte odgovoreno predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju da Budimpešta na plenarnu sjednicu šalje ministricu pravosuđa.

10:11 Nikolina Brnjac u ime Vijeća i hrvatskog predsjedništva na kraju je kazala da hrvatsko predsjedništvo prepoznaje veliku važnost vladavine prava u našim demokracijama. Smatra da je odgovornost svih članica za to da se poštuje vladavina prava.

'Suočili smo se s krizom bez presedana te su donošene izvanredne mjere kako bi se obuzdala epidemija. Već je podržana inicijativa da se prate te mjere u svim državama', kazala je Brnjac, dodavši da Komisija priprema prvo izvješće o vladavini prava u svim država članicama EU-a, a koje će biti objavljeno krajem godine.

Podsjetila je da su postupci protiv Mađarske i Poljske zbog kršenje članka 7. Ugovora Europske unije, koji su bili predviđeni na Europskom vijeću, odgođeni zbog pandemije Covida-19. 'Ova situacija nije gotova i ne možemo imati sastanke Vijeća', kazala je Brnjac, dodavši da su mjere koje je uvela Mađarska raspravljane na sastancima ministara pravosuđa. Hrvatsko predsjedništvo želi organizirati sastanak čim to bude moguće. Pratit će situaciju, ali se nadaju da će dijalog između članica i Komisije uroditi plodom. Predsjedništvo će dati pozornost mišljenjima koja su danas izrečena na sjednici Europskog parlamenta.

10.01 Na kraju rasprave opet je govorila Vera Jourova u ime Komisije. Kazala je da je važno da Komisija nadzire izvanredno zakonodavstvo u Mađarskoj, ali i u svim ostalim članicama. 'Moramo razmotriti način na koji se provode te mjere. One moraju biti razmjerne i relevantne za borbu protiv koronavirusa te vremenski ograničene', kazala je. Potonje ih najviše brine. Primaju svakodnevna izvješća i znaju da su ljudi uhićivani u Mađarskoj zbog širenja lažnih vijesti. 'Svakodnevno razmatramo treba li poduzeti pravne korake. Zasad nećemo pokrenuti postupak protiv Mađarske, a i dalje se raspravlja o mogućnosti pokretanja članka 7. i vjerujem da ćemo se vratiti na to kada Vijeće to predvidi, odnosno kada dođe na dnevni red', kazala je. Za uvjetovanje isplate sredstava smatra da bi bio dobar potez u ovakvoj situaciji, što će i dalje isticati kad bude imala prilike. Izvanredne mjere vlada treba zamijeniti ciljanijim mjerama. 'To očekujemo i od Mađarske. Da popusti mjere i da se vrati onome što se smatra normalom', kazala je Jourova.

9:58 Gunnar Beck smatra da ljudska prava u Europskoj uniji krše svi, a ne samo Mađarska.

9:56 Sophia in 't Veld poručuje da mađarskoj vladi EU ne smije dati ni centa kako bi punila džepove svojih oligarha.

9:51 Clara Ponsati Obios poručila je da vlada Pedra Sancheza u Španjolskoj radi gore stvari nego Orban u Mađarskoj, ali to nitko ne kritizira.

9:43 Christophe Hansen kritizirao je potpredsjednicu Jourovu da nije bila dovoljno kritična te Europsko vijeće 'koje se boji vlastite sjene' kada treba kritizirati neposlušne članice. 'Dosta je govora, potrebno je djelovati', istaknuo je.

9:40 Márton Gyöngyös kazao je da je Orban kukavica zato što nije došao na raspravu u EP. Tvrdi da izgrađuje autokraciju europskim novcem. Tijekom epidemije vlada je preuzela neke privatne tvrtke te dala veliku državnu pomoć Orbanovim prijateljima. Također, na udaru vlasti našle su se općine u kojima je na vlasti oporba.

9:37 Malin Bjork poručila je da u EP-u postoje mnogi koji neće dopustiti da se u Mađarskoj razmontira demokracija. Kritizirala je EPP zato što još nisu izbacili Fidesz iz članstva. Tvrdi da se u Mađarskoj pod krinkom izvanrednog prava donose odluke koje nemaju veze s epidemijom, poput odbacivanja Istanbulske konvencije.

9:36 Nicola Procaccini kazao je da je mađarski parlament legalno donio mjere kojima je dao izvanredne ovlasti vladi. Tvrdi da se namjerno želi 'ugušiti' Poljsku i Mađarsku.

9:29 Nicolas Bay iz frakcije Identitet i demokracija kazao je da se Orbana napada jer ne popušta pred moralizirajućom ljevicom. Istaknuo je se udara na njega jer nije želio popustiti pred migrantskom politikom koja se nametala.

9:27 Iratxe Garcia Perez, zastupnica S&P-a, zatražila je da se pokrene postupak protiv Mađarske temeljem članka 7., a zastupnicima EPP-a poručila je da prestanu braniti Orbana. 'Ne govorimo protiv Mađarske, nego protiv Orbana', poručila je, dobivši i pljesak dijela zastupnika..

9:25 Andor Deli, zastupnik mađarskog Fidesza, kazao je da Komisija nije potvrdila da je došlo do povrede temeljnih prava. Tvrdi da liberali i ljevica jedva čekaju kada će udariti po Mađarskoj. Raspravu smatra izlišnom i nepotrebnom, posebno u trenutku kada 90 posto zastupnika ne može izreći svoje mišljenje.

9.15 Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, kazala je da sve zemlje moraju poštivati temeljna prava. Mjere ne smiju biti izlika za gašenje institucija niti smiju trajati unedogled. Istaknula je da nije dobro kada ovlasti vlade nemaju ograničenja. Navela je i da treba provjeriti nadilaze li te mjere pravo EU-a. Mjere u Mađarskoj šire su nego u drugim zemljama. Kriminalizacija vezana uz krizu nije precizno definirana, a kazne su stroge, što može značiti i smanjenje ljudskih sloboda. Jourova je kazala da je zabrinuta zbog stanja slobode govora, odnosno novinarstva u dijelu gdje se govori o kažnjavanju širenja lažnih vijesti. Pozorno će se pratiti provođenje mjera te način na koji će te mjere, koje nemaju ograničenja, biti povučene. Komisija smatra da bi bilo dobro napraviti izvješće o stanju demokracije ili neki sličan dokument, ali raduje je čuti i što će reći zastupnici u Europskom parlamentu.

9:10 Nikolina Brnjac, hrvatska državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom, rekla je da je vladavina prava ključan dio naših demokracija. Pandemija je dovela do toga da zemlje moraju donijeti propise kako bi se borile protiv pandemije. Neki propisi zadiru u vladavinu prava.

'Hrvatsko predsjedništvo vjeruje da je važno omogućiti dijalog o tom pitanju. Organizirali smo videosjednicu ministara pravosuđa, na kojoj se raspravljalo o mjerama Mađarske. Zadaća Vijeća je da se nadzire provođenje tih mjera. Europska komisija blisko prati provođenje mjera i njihovu usklađenost s pravilima. Uvjereni smo da će mjere biti povučene kada to bude moguće. Spremni smo surađivati sa svim institucijama i svjesni smo da je vladavina prava temelj kojeg se moramo držati svi u Europskoj uniji', kazala je Brnjac.